China a anuntat, sambata, ca isi limiteaza livrarile de petrol catre Phenian si ca nu va mai cumpara produse textile din Coreea de Nord, informeaza BBC.

China este cel mai important partener comercial al Coreei de Nord, iar interdictia privind produsele textile va afecta veniturile regimului de la Phenian, in timp ce importurile din China reprezinta principala sursa de produse petroliere pentru nord-coreeni.

Anuntul Beijingului este consecinta noilor sanctiuni decise de ONU dupa testul nuclear nord-coreean din aceasta luna.

Ministerul chinez al Comertului a precizat ca restrictiile privind produsele din petrol rafinat se vor aplica de la 1 octombrie, iar cele referitoare la gazul lichefiat vor intra in vigoare imediat. O cantitate redusa de produse petroliere va fi totusi exportata in Coreea de Nord, in conformitate cu decizia ONU.

Nu se stie nivelul exact al schimburilor comerciale dintre cele doua tari si cu cat va fi scadea ca urmare a restrictiilor, insa interdictia privind textilele ar putea insemna o pierdere de peste 700 milioane de dolari in acest an.

In ceea ce priveste produsele petroliere, AFP a relatat ca pretul in Phenian a crescut cu aproximativ 20% in ultimele doua luni.

"Era 1,9 dolari ieri, iar astazi este 2 dolari", a declarat angajatul unei benzinarii adaugand ca se asteapta la o crestere a pretului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.