Kristalina Georgieva, directorul general al Bancii Mondiale, precizeaza ca, desi incalzirea climatica afecteaza pe toata lumea, sunt afectate, in mod special, tarile sarace, care ar trebui sa primeasca sprijin pentru a-si adapta infrastructura si a-si dezvolta agricultura.

Georgieva considera ca aproximativ 500 de milioane de oameni se afla in aceasta situatie, pe care o catalogheaza drept "fragila", in tari precum: Africa, Haiti, Irak, Siria sau Libia. Cauzele sunt reprezentate atat de conditiile vremii, cat si de conflictele armate, cele doua fenomene fiind "strans relationate".

Directorul general al BM a atras atentia asupra Siriei, unde "generalizarea conflictului a coincis cu o seceta care a impulsionat plecarea populatiei rurale la orase". Acesta este motivul pentru care Georgieva considera "foarte posibil" ca numarul persoanelor delocalizate impotriva vointei lor sa creasca.

Potrivit informatiilor furnizate de ONU, in prezent, numarul persoanelor delocalizate impotriva vointei lor este de 65 de milioane, dintre care 21 milioane de refugiati politic.

Banca Mondiala a alocat, in ultimii ani, 10 miliarde de dolari anual pentru lupta impotriva schimbarilor climatice. Incepand din 2020, planurile sunt sa aloce aproximativ 28% din resursele sale financiare, anunta Kristalina Georgieva, potrivit Digi24.ro.

In decembrie, Banca Mondiala si Franta vor organiza o conferinta privind schimbarile climatice, cu mesajul ca "trebuie convinse statele ca este posibil sa-si transforme economiile in beneficiul energiilor" si ca trebuie implicat sectorul privat pentru "a contribui la finantarea nevoilor considerabile, in special in tarile mai putin dezvoltate".