O fata de patru ani a murit de malarie cerebrala, in nordul Italiei. Medicii au descris cazul drept foarte misterios, in conditiile in care nu s-au inregistrat alte cazuri de imbolnavire in regiune, iar copila nu a calatorit in zone unde traieste tipul de tantar ce provoaca boala, relateaza BBC News.

Sofia Zago a murit la Brescia, sambata noapte, dupa ce a fost dusa la spital cu febra mare.

“Este pentru prima data in cariera mea de 30 de ani cand vad un caz de malarie originand din Trentino”, orasul unde statea fata, aflat la poalele Alpilor, a declarat medicul Claudio Paternoster, specialist in boli infectioase care a tratat-o pe copila.

Incepand din anii ’50, cand mlastinile infestate cu tantari din tara au fost asanate, Italia nu a mai inregistrat cazuri de malarie.

In Italia nu traieste tantarul anofel, care provoaca malaria cerebrala – cea mai grava forma de boala a sangelui. Insa, in conditiile in care luna august a fost extrem de calduroasa, unii se tem ca este posibil ca specia sa fi ajuns in Peninsula, scrie News.ro.

Una dintre ipoteze ca un tantar care transmite boala a ajuns in Italia la bordul unui avion.

O alta varianta este ca Sofia sa se fi infectat de la unul dintre cei doi copii tratati de malarie la un spital din Trento, dupa 15 august. Cei doi s-au imbolnavit in Africa si s-au vindecat. Sofia fusese internata acolo pentru diabet.

Pe de alta parte, ea nu a stat in acelasi salon ca cei doi copii infectati si nu a primit transfuzii de sange.

Parazitul Plasmodium Falciparum, transportat de tantarul anofel, poate omori un om in 24 de ore. Aproximativ 438.000 de oameni au murit de malarie in 2015, in 95 de tari tropicale, scrie Corriere della Sera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.