Presedintele SUA, Donald Trump, a hotarat, impreuna cu premierul nipon Shinzo Abe, sa accentueze presiunea asupra regimului de la Phenian, dupa ce Coreea de Nord a lansat, marti dimineata, o racheta care a survolat Japonia. 

„Trebuie sa organizam imediat o reuniune de urgenta a Natiunilor Unite si sa crestem presiunea la adresa Coreei de Nord. Cresterea presiunii: Japonia si Statele Unite sunt total de acord asupra acestui punct”, a declarat Shinzo Abe, la Tokyo, in finalul unei convorbiri telefonice de 40 de minute cu liderul de la Casa Alba, noteaza Digi24.ro.

Potrivit informatiilor furnizate de seful guvernului nipon, Trump si-a reafirmat "angajamentul foarte puternic al SUA fata de aliatul sau japonez".

O racheta balistica a survolat Japonia si in anul 1998, urmata de un proiectil, in 2009, insa, la acea vreme, Coreea de Nord nu atinsese gradul actual de sofisticare in dezvoltarea programelor nucleare si balistice.

Shinzo Abe a pus accent asupra rolului pe care China si Rusia il joaca in incercarea de a determina Coreea de Nord "sa-si schimbe politica".

Anterior, ministrul apararii din Japonia, Itsunori Onodera, a precizat ca tara sa nu a incercat sa doboare racheta pentru ca: „Am estimat ca nu prezinta riscul de a cadea pe teritoriul nostru, asa ca am decis sa nu actionam”.

Racheta a survolat insula Hokkaido (nord), timp de doua minute, dupa care a cazut in apele Oceanului Pacific, la 1.180 km est de coasta japoneza.

Cu toate acestea, la scurt timp de la lansarea care a avut loc in jurul orei locale 06:00 (21:00 GMT), mii de locuitori din nordul Japoniei au primit mesaje din parte guvernului prin care erau indemnati sa se puna la adapost.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.