Seful diplomatiei germane, Sigmar Gabriel, sustine ca Turcia nu va face parte niciodata din Uniunea Europeana, cat timp este guvernata de presedintele Recep Tayyip Erdogan. Sigmar Gabriel ii reproseaza acestuia ca nu a luat in serios discutiile cu privire la aderarea tarii sale la blocul comunitar. 

"Este clar ca in aceasta situatie, Turcia nu va deveni niciodata membra a UE", a declarat Gabriel intr-un interviu pentru ziarul Bild, riscand sa agite si mai mult spiritele dintre Berlin si Ankara, dupa ce Erdogan i-a indemnat pe turcii din Germania sa boicoteze principale partide in alegerile generale de luna viitoare. "Nu pentru ca nu ii vrem, ci pentru ca guvernul turc si Erdogan se indeparteaza rapid de tot ceea ce reprezinta Europa", a adaugat el, noteaza Agerpres.ro.

Liderii Uniunii Europene au criticat de multe ori represiunea pe care Erdogan a declansat-o impotriva oponentilor sai inainte si dupa lovitura de stat esuata, care a avut loc in luna iulie a anului trecut. Negocierile de aderare se afla, astfel, in blocaj.

Aliatii Turciei din Occident se tem ca noile prerogative pe care le-a obtinut presedintele Erdogan dupa referendumul din luna aprilie, vor indeparta si mai mult Turcia de valorile UE.

Erdogan considera ca atat represiunea, cat si competentele suplimentare sunt necesare pentru a putea face fata provocarilor la adresa securitatii tarii, si in plan intern, dar si in plan extern.

In punctul culminant al tensiunilor dintre cele doua tari, Erdogan a acuzat Germania de comportament nazist. Berlinul interzisese oficialilor turci sa organizeze mitinguri electorale pe teritoriul Germaniei, in favoarea referendumului ce avea ca scop extinderea prerogativelor prezidentiale, anticipand o deriva autoritarista din partea lui Erdogan.

Relatiile dintre cele doua parti au ramas tensionate si dupa arestarea jurnalistului turco-german si a unui militant german in Turcia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.