Chitaristul jazz John Abercrombie a murit marti, in Cortlandt Manor, din cauza unui atac de cord la varsta de 72 de ani, informeaza New York Times.

Unul dintre cei mai influenti chitaristi jazz, Abercrombie a devenit cunoscut in anii 1970. Prin abordarea inovativa a chitarei, muzica sa a atins si genurile rock si folk.

Dupa ce a urmat cursurile Berklee College of Music din Boston, Abercrombie s-a mutat la New York, la finalul anilor 1960, unde a inceput sa colaboreze cu nume ca Gil Evans, Barry Miles si Gato Barbieri. Impreuna cu acesta din urma a facut parte din trupa bateristului Jack DeJohnette, inainte ca ECM Records sa ii lanseze primul disc in calitate de lider - ”Timeless” (1975). La inregistrarea acestuia au participat De Johnette si claparul Jan Hammer.

Ultimul sau album, ”Up and Coming”, a fost lansat la inceputul acestui an.

Nascut pe 16 decembrie 1944, in Port Chester, John Abercrombie a facut parte din numeroase formule duo si trio, iar in ultimele doua decenii a pus bazele mai multor cvartete, deseori incluzandu-i pe violonistul Mark Feldman si tobosarul Joey Baron.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.