Londra nu va exclude posibilitatea ca Uniunea Europeana sa aiba dreptul de a monitoriza controalele vamale de la granitele Marii Britanii dupa iesirea tarii din blocul comunitar. Tara spera astfel sa obtina acces liber pe pietele UE, relateaza Reuters.

Saptamana trecuta, Marea Britanie a publicat doua dintre propunerile sale pentru modele privind aranjamentele vamale. Regatul Unit afirma in document ca nu vrea puncte de frontiera la singura sa granita terestra cu o tara membra UE, intre Irlanda de Nord si Irlanda si sugera un “nou parteneriat vamal” sau un “aranjament vamal” clar reglementat.

Modelul de “parteneriat” ar urma, practic, sa duca la “lipsa oricarei vami intre Marea Britanie si Irlanda”, se arata in document.

A doua varianta ar putea include renuntarea in continuare la declaratiile de intrare/iesire, apartenenta, in continuare, la Conventia Comuna de Tranzit pentru a ajuta companiile irlandeze si nord-irlandeze sa transfere bunuri, un nou aranjament privilegiat pentru afacerile mari, iar in cazul celor mici, scutirea completa de noi procese vamale, scrie News.ro.

Secretarul pentru Brexit, David Davis, vrea o perioada limitata de tranzitie pentru implementarea oricarui acord vamal, tinand cont de “circumstantele unice” ale frontierei.

Guvernul si-a repetat dorinta de a mentine asa-numita “zona comuna de circulatie” si drepturile cetatenilor britanici si irlandezi.

Insa, potrivit avocatilor, un astfel de scenariu ar necesita “un nou parteneriat vamal”, care sa asigure ca Londra monitorizeaza corect traficul cu marfuri.

Sistemul UE de circulatie a bunurilor fara verificari functioneaza pe baza principiului ca toate statele membre monitorizeaza atent transporturile care intra in blocul comunitar din afara sa, pentru a se asigura ca sunt platite taxele vamale si ca produsele respecta standardele europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.