Presedintii american Donald Trump si rus Vladimir Putin au purtat o discutie - necunoscuta pana acum - in marja summitului G20, la Hamburg, in Germania, la inceputul lui iulie, a carei existenta a fost divulgata abia marti de Casa Alba. 

Dupa o scurta interactiune la inceputul summitului de la Hamburg si o intalnire bilaterala de peste doua ore, pe 7 iulie, in compania ministrilor lor de Externe, cei doi presedinti s-au intalnit, de asemenea, la o cina in seara summitului, a declarat pentru AFP un oficial de la Casa Alba, noteaza News.ro.

”A existat o cina pur sociala a cuplurilor la G20. Catre sfarsit, presedintele a discutat cu Putin la cina”, a precizat sursa.

Aceasta dezvaluire a provocat intrebari despre continutul conversatiei, despre persoanele care au asistat si despre motivul care a facut ca existenta ei sa nu fie facuta publica pana acum.

Presedintele insusi nu a intarziat sa contraatace pe Twitter.

”Aceasta poveste falsa cu cina secreta este «dementa». Toti membrii G20 si sotiile(/sotii) lor erau invitati de cancelarul german. Presa stia!”, a scris presedintele american marti seara.

”Aceste stiri false sunt tot mai necinstite! Pana si o cina organizata pentru cei 20 de lideri principali ai lumii in Germania este prezentata in asa fel incat sa fie facuta ceva sinistru!”, a adaugat el in al doilea tweet.

Un al doilea reprezentant al Casei Albe a negat ca a avut ”o a doua intalnire” intre Trump si Putin, evocand o ”scurta conversatie la sfarsitul cinei” oficiale.

The New York Times evoca insa o conversatie de o ora intre cei doi lideri. O durata neobisnuita in acest tip de cadru, care ar fi surprins alti invitati, scrie cotidianul.

”Sa se insinueze ca Casa Aba a incercat sa «ascunda» o a doua intalnire este fals, rau intentionat si absurd”, a subliniat acest al doilea oficial.

”La cina, presedintele Trump era asezat intre doamna Abe, sotia premierului japonez, si doamna Macri, sotia presedintelui argentinian. Doamna Trump era asezata alaturi de presedintele Putin. In timpul cinei, toti liderii s-au deplasat in sala si au au vorbit unii cu altii liber. Presedintele Trump a vorbit mult cu liderii in cursul serii. In timp ce se incheia cina, presedintele Trump s-a dus langa doamna Trump si atunci a vorbit, scurt, cu presedintele rus”, a mai spus aceasta sursa.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Casa Alba a incercat de asemenea sa raspunda criticilor cu privire la absenta oricarui alt reprezentant american alaturi de presedinte in timpul intalnirii bilaterale, care a fost tradusa de un singur interpret - al sefului de la Kremlin.

”Fiecare cuplu avea dreptul la un traducator. Traducatorul american care l-a insotit pe presedintele Trump vorbeste japoneza. Atunci cand presedintele Trump a vorbit cu Putin, ei au folosit amandoi acelasi traducator rus, pentru ca traducatorul american nu vorbeste rusa”.

Administratia Trump este impotmolita in scandalul rus, in urma unor suspiciuni cu privire la o complicitate intre apropiati ai miliardarului devenit presedinte si reprezentanti rusi in timpul campaniei prezidentiale din 2016.

Mai multe anchete sunt in curs cu privire la un amestec al Rusiei in procesul electoral american.

Citeste si:
Un gigant american vine în Romania. Compania s-a declarat...
Un gigant american vine în...

Cea mai recenta dezvaluire in acest dosar: fiul presedintelui, Donald Trump Jr, a publicat discutii pe e-mail potrivit carora accepta sa se intalneasca cu o avocata rusa despre care credea ca detine documente furnizate de autoritatile ruse si prezentate ca fiind compromitatoare pentru candidata democrata Hillary Clinton.

Aceasta intalnire a avut loc in iunie 2016, in toiul campaniei electorale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.