Personajul Winnie the Pooh se afla pe lista neagra a cenzorilor din China. Motivul este asemanarea cu presedintele Xi Jinping. 

Personajul a devenit un subiect politic destul de sensibil pentru a putea fi mentionat pe retelele sociale din China.

Deci, in mod oficial, nu a fost oferita o explicatie, comentatorii considera ca reprimarea este strans legata de comparatiile anterioare, ajunse virale, intre Winnie the Pooh si presedintele Xi Jinping.

„Istoric, doua lucruri nu au fost permise: organizarea politica si actiunea politica. Dar anul acesta, un al treilea a aparut pe lista: a vorbi despre presedinte”, a afirmat Qiao Mu, profesor asistent la Universitatea de Studii Straine din Beijing, potrivit adevarul.ro.

Postarile ce includ numele chinez al ursuletului sunt cenzurate pe Sina Weibo, o platforma tip Twitter. Cei care incercau sa posteze numele Winnie primeau mesajul care ii anunta ca "acest continut este ilegal".

Comparatiile au luat nastere inca din anul 2013, odata cu vizita lui Xi Jinping in SUA. Atunci, o fotografie in care era surprins alaturi de Obama a fost comparata cu o imagine in care Winnie the Pooh merge alaturi de prietenul sau. Comparatia a devenit virala, iar imaginatia a mers si mai departe, pana cand, in anul 2015, o fotografie in care presedintele Chinei sta pe capota masinii prezidentiale este comparata cu o imagine in care Winnie the Pooh sta intr-o masina de jucarie.

Potrivit unui studiu realizat de Harvard, principalul scop al cenzorilor este acela de a opri "actiunea colectiva prin eliminarea comentariilor ce reprezinta, sustin sau incita la mobilizare sociala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.