Austria pregateste o lege, menita sa ofere politiei autoritatea de a monitoriza serviciile de mesagerie ca WhatsApp sau Skype. Aceasta masura este luata din dorinta de a contracara infractorii care evita sa comunice telefonic si aleg aceste modalitati. 

Guvernul a solicitat unui grup de experti politici, IT, drepturi civile si juristi sa realizeze o analiza a proiectului de lege, menit sa permita monitorizarea, in timp real, a discutiilor de pe aplicatiile de mesagerie, noteaza digi24.ro.

Supravegherea ar trebui sa fie permisa numai prin mandate judecatoresti, in cazul anchetelor vizand activitati teroriste si alte infractiuni ce pot fi pedepsite cu pana la cinci ani de inchisoare, a declarat un oficial din Ministerul Justitiei.

Alte tari care au adoptat legi asemanatoare sunt: Franta, Italia, Polonia si Spania.

Una dintre metode este instalarea de programe pe computerele si dispozitivele mobile ale suspectilor care folosesc serviciile de mesagerie cu criptare "end-to-end", ce impiedica accesarea discutiei folosind caile traditionale. Programele sunt vandute Guvernelor de o serie de companii specializate.

Tribunalele din Austria au condamnat deja mai multe persoane pentru legaturi cu organizatii teroriste. Condamnarea a fost facuta in baza datelor obtinute de pe dispozitivele confiscate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.