Donald Trump incepe miercuri o importanta vizita in Europa, unde va asista la primul sau summit G20 si se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin, o intalnire care va fi atent observata de omologii lor, scrie AFP.

Presedintele Statelor Unite, inca un debutant, incepe aceasta vizita de patru zile in Polonia si Germania in contextul unor periculosi curenti geopolitici in lume, disensiuni transatlantice si amenintari nucleare ale Coreei de Nord.

Air Force One urmeaza sa aterizeze miercuri seara tarziu la Varsovia, marcand astfel inceputul celui de al doilea turneu in strainatate al lui Trump, in cadrul caruia va participa la summitul G20 de la Hamburg, unde va purta discutii spionoase cu presedintii rus Vladimir Putin si chinez Xi Jinping, dar si cu cancelarul german Angela Merkel.

Testul nord-coreean al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) care poate atinge Alaska reprezinta o amenintare deloc ambigua la adresa securitatii Statelor Unite si va apasa asupra atmosferei discutiilor.

Presedintele Trump a afirmat ca acest tip de test va reprezenta incalcarea unei linii rosii. Acum, prietenii si rivalii sai asteapta sa vada daca erau vorbe goale sau daca va face ceva, scrie News.ro.

Miliardarul, care a incercat in zadar sa convinga Beijingul sa-si amplifice presiunea asupra Phenianului, se va intalni cu Xi la Hamburg pentru a discuta despre masurile de intreprins.

”Niciunul dintre noi nu face suficient. Nu cred ca China face destul acum, deoarece problema nu este rezolvata”, a declarat consilierul prezidential american pe probleme de securitate nationala H.R. McMaster cu o zi inainte de turneu.

Vineri, Trump se va intalni cu Putin, o intalnire care poate avea un impact asupra politicii interne americane.

Mai multi colaboratori apropiati ai presedintelui american sunt anchetati din cauza unor posibile relatii cu Moscova. Iar agentii americane de informatii sustin ca Rusia a cautat sa influenteze alegerile prezidentiale americane in favoarea candidatului republican.

Doar simple imagini cu Trump dand mana cu Putin reprezinta un risc politic pentru presedintele american si vor fi cu siguranta folosite impotriva lui.

Recuperare

Prima vizita a lui Trump in Europa a scos la iveala o mare neincredere transatlantica, iar a doua ar urma sa fie o recuperare.
Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

In Polonia, Trump va fi primit calduros de presedintele Andrzej Duda, care urmeaza politica Guvernului conservator, destul de apropiata celei a lui ”Donald”.

”Dupa vizita sa dezastruoasa la Bruxelles si Taormina, imagini cu lideri europeni zambind si cu multimi entuziasmate de discursul sau ar putea sa-l ajute pe Trump sa-si repare imaginea in tara”, declara Piotr Buras, un analist de la Consiliul European pentru Relatii Externe.

In public, reprezentantii europeni vorbesc despre o relatie neschimbata si esentiala. Insa in privat ei se intreaba daca ea va supravietui patru sau opt ani cu Trump la Casa Alba.

”Unul pentru toti”?

Chiar daca etapa de la Varsovia ar urma sa fie mai usoara, ea nu este complet lipsita de capcane pentru un comandant suprem care nu vorbeste intotdeauna ca un diplomat.
Citeste si:
Navigând împreună printre obstacole
Navigând împreună printre...

Polonezii vor aculta cu atentie ce va spune despre angajamentul sau in garantarea securitati europene.

Ca multe tari vecine, Polonia vede in NATO si in principiul apararii colective un puternic factor de disuasiune in fata Rusiei si o garantie a independentei lor.

Trump s-a declarat atasat de regula ”unul pentru toti, toti pentru unul”, insa in acelasi timp i-a criticat dur pe aliatii sai europeni din cauza bugetelor lor militare subtiri.

Joi el urmeaza sa sustina un important discurs in Piata Krasinski, in apropiere de Monumentul insurectiei de la Varsovia impotriva nazistilor.

”El va prezenta o viziune nu doar cu privire la relatiile viitoare cu Europa, ci si cu privire la viitorul aliantei noastre transatlantice si a semnificatiei sale pentru securitatea si prosperitatea Americii”, a declarat generalul McMaster.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Conservatorii aflati la putere in Polonia urmeaza sa garanteze o buna audienta, iar Trump va exprima in schimb sustinerea Statelor Unite, evocand desfasurarea unor trupe americane si prima livrare, in iunie, de gaze naturale lichefiate americane.

Potrivit reprezentantilor Casei Albe, este vorba despre un pas important in vederea reducerii capacitatii Moscovei de a utiliza hidrocarburile ca pe un instrument de presiune.

Celelalte tari europene vor observa cu atentie atitudinea lui Trump fata de liderii partidului polonez Dreptate si Justitie (PiS), pe care opozitia il acuza ca slabeste statul de drept si ca ignora valorile europene.

Bruxellesul a angajat efectiv o procedura impotriva Varsoviei din cauza refuzului ei de a primi refugiati.

Daca presedintele american manifesta vreo simpatie fata de pozitia poloneza, el ar putea sa fie acuzat sa seamana discordie in Europa, asa cum a fost acuzat George W. Bush in timpul Razboiului din Irak.

Citeste si:
Wizz Air renunță, de la sfârșitul lunii octombrie, la zboruri spre...
Wizz Air renunță, de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.