Trei fosti directori ai companiei TEPCO, cea care opera centrala de la Fukushima, au fost trimisi in judecata. 

Dupa dezastrul de la Cernobil, din 1986, accidentul de la Fukushima este considerat cel mai mare hazard nuclear. Cutremurul si tsunami-ul au ucis 18.500 de persoane si au lasat multe suprafete nelocuibile.80.000 de oameni au fost obligati sa isi paraseasca locuintele.

Cei trei fosti directori ai Tokyo Electric Power (TEPCO) au fost trimis in judecata: fostul presedinte Tsuneisha Katsumata si vicepresedintii Sakae Katsumata si Ichiro Takekuro, notaza digi24.ro.

Acestia sunt acuzati de neglijenta profesionala, ce a cauzat moartea a peste 40 de pacienti, evacuati dintr-un spital din apropierea centralei. Daca vor fi gasiti vinovati, ar putea primi o pedeapsa de pana la 5 ani de inchisoare.

Toti trei au pledat nevinovat, dar sunt nevoiti sa explice de ce nu au anticipat o asemenea catastrofa naturala si impactul sau imediat asupra centralei nucleare. Procurorii japonezi mentioneaza ca toate studiile efectuate inainte de accident, au fost ignorate de compania TEPCO.

Potrivit unui raport parlamentar, realizat la un an dupa dezastru, accidentul de la Fukushima a fost provocat de "mana omului", ca rezultat al unei culturi japoneze bazate pe "obedienta reflexiva".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.