Guvernul australian anunta amnistia pentru posesorii de arme de foc, detinute ilegal, care le predau autoritatilor. Masura a fost luata in contextul temerilor de atacuri teroriste, dar si a afluxului de arme ilicite. 

Aceasta este prima amnistie nationala de acest fel, dupa masacrul din 1996. Guvernul estimeaza ca aproximativ 260.000 de arme de foc se afla in circulatie, in mod ilegal. In contextul cresterii pericolului, autoritatile isi doresc sa limiteze riscul.

„Traim vremuri in care mediul de securitate nationala s-a degradat”. Din pacate, am constatat, in urma atacurilor teroriste din Australia, ca au fost folosite arme ilegale. Noi credem ca a sosit momentul sa punem in aplicare o noua amnistie pentru a reduce numarul de arme ilegale”, a declarat ministrul justitiei Michael Keenan, potrivit digi24.ro.

In Australia, au fost dejucate douasprezece atacuri teroriste, dupa ridicarea nivelului de alerta. Cu toate acestea, au avut loc cinci atacuri, care au presupus luare de ostatici la Melbourne.

Legea amnistiei intra in vigoare in perioada 1 iulie- 30 septembrie. Cei care detin arme in mod ilegal vor putea sa le predea autoritatilor, fara teama de a fi sanctionati. In afara amnistiei, acestia risca o amenda de pana la 280.000 de dolari australieni sau 14 ani de inchisoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.