1.500 de persoane au fost retinute in urma demonstratiilor anticoruptie din Sankt Petersburg si Moscova, organizate de Alexei Navalnii, liderul opozitiei ruse. Ministerul rus de Interne a anuntat ca printre manifestanti, s-au numarat multe persoane care au incercat sa instige. 

Purtatorul de cuvant al serviciului diplomatic al UE a deplans "detentia a sute de demonstranti si violenta folosita de autoritatile ruse impotriva celor din Moscova, Sankt Petersburg si alte orase din Rusia. Solicitam autoritatilor ruse eliberarea imediata a protestatarilor si a celor care au dorit sa-si exercite drepturile", potrivit mediafax.ro.

Organizatorul protestelor, Alexei Navalnii, a fost condamnat la 30 de zile de inchisoare, in urma mitingurilor, realizate impotriva presedintelui rus. Anuntul a fost facut de purtatoarea de cuvant a lui Navalii, pe contul sau de Twitter.

Alaturi de UE, si Casa Alba contesta, de asemenea, represiunea autoritatilor ruse. SUA au condamnat luni actiunile exercitate de acestea si au cerut regimului sa elibereze demonstrantii pasnici. "Statele Unite condamna cu fermitate retinerea a sute de protestatari pasnici in Rusia. Arestarea unor protestatari pasnici, a unor observatori pentru drepturile omului si a unor jurnalisti este un afront la adresa valorilor democratice", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer.

Protestele, desfasurate in cele doua orase, au strans un total de aproximativ 8.000 de persoane. Autoritatile ruse au incercat sa isi justifice actiunile: "Autoritatile de la Moscova nu au permis incalcarea ordinii publice, iar mai multi instigatori au fost retinuti. Cel mai important lucru este ca situatia este sub control, provocatorii nu au reusit sa creeze un precedent, dar au stricat o sarbatoare pentru toti oamenii. 100% este o provocare din partea unor oameni inadecvati, care nu sunt responsabili pentru actiunile si afirmatiile lor", a declarat seful departamentului regional de securitate, Vladimir Chernikov, amintind ca protestele nu au fost autorizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.