Partidul Conservator britanic a pierdut in alegerile anticipate de joi majoritatea absoluta pe care o detinea in Parlament, insa ramane cea mai mare formatiune in Legislativ, scrie presa britanica.

Partidul lui Theresa May, care a convocat acest scrutin anticipat pentru a-si consolida majoritatea de 330 de mandate, a obtinut doar 308 mandate - cu 12 mai putin ca in fosta legislatura -, dupa numararea voturilor in 634 de circumscriptii, si nu mai poate obtine 326 de mandate si o majoritate, scrie News.ro.

Acest prag de 326 de mandate i-ar fi permis sa-si pastreze majoritatea absoluta in Parlament.

Premierul britanic Theresa May ar trebui sa-si revizuiasca pozitia dupa o campanie electorala ”teribila” in urma careia Partidul Conservator urmeaza sa-si piarda majoritatea in Parlament, a apreciat vineri o parlamentara din cadrul formatiunii, Anna Soubry, relateaza Reuters.

May ”se afla intr-o pozitie foarte dificila. Este o femeie remarcabila si foarte talentata si nu-i este frica de decizii dificile, iar acum este evident ca trebuie sa-si revizuiasca pozitia”, a declarat Soubry pentru BBC.

”Theresa si-a pus amprenta pe aceasta campanie. Ea isi asuma responsablitatea, asa cum o face intotdeauna, iar eu stiu ca o va face, pentru conducerea campaniei”, a adaugat ea.

Corbyn i-a cerut demisia premierului

Jeremy Corbyn a lansat vineri dimineata critici dure la adresa premierului conservator, cerandu-i sa plece de la guvernare dupa ce rezultatele partiale si proiectiile mass-media indica o pierdere a majoritatii conservatoare si un mare esec pentru Theresa May, care a convocat anticipatele in speranta de a-si intari mandatul parlamentar pentru negocierea Brexit-ului, transmite The Telegraph.

”A dorit un mandat... bine, atunci mandatul pe care l-a primit consta in pierderea unor scaune conservatoare, voturi pierdute, sprijin pierdut si incredere pierduta. De fapt, cred ca asta este destul”, a declarat Corbyn in discursul de acceptare a victoriei din circumscriptia Islington North.
Citeste si:
Theresa May si-a anuntat demisia
Theresa May si-a anuntat demisia

De asemenea, acesta a mentionat ca premierul nu a reusit sa obtina ce si-a propus, adica intarirea mandatului parlamentar si reducerea la tacere a opozitiei inainte de inceperea negocierilor pentru iesirea Marii Britanii din UE.

”Aceste alegeri au fost convocate de catre premier pentru a dobandi o majoritate mai mare, prin care sa-si afirme autoritatea. Aceasta campanie electorala s-a desfasurat in ultimele sase saptamani, iar eu am calatorit prin intreaga tara si politicile s-au schimbat”, a declarat liderul laburist la Londra.

De asemenea, acesta a mentionat ca premierul a pierdut increderea alegatorilor si ar trebui sa demisioneze de pe Downing Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.