Fostul sef al diplomatiei americane John Kerry, unul dintre artizanii Acordului de la Paris de lupta impotriva modificarilor climatice, a ironizat duminica decizia presedintelui Donald Trump de retragere din acord si vointa sa afisata de a renegocia textul, relateaza AFP.
”Atunci cand Donald Trump spune «ei, bine, vom negocia un acord mai bun», credeti ca va iesi si va gasi un acord mai bun? Este ca (si cum) O.J. Simpson ar spune ca ar iesi si ar gasi veritabilul asasin”, a declarat Kerry cu ironie pentru NBC, referindu-se la fostul star al fotbalului american care a fost achitat de uciderea fostei sale sotii.

”Toata lumea stie ca nu o va face, pentru ca el nu crede acest lucru”, a tunat John Kerry, referinduse la declaratiile presedintelui de joi despre o eventuala negociere a Acordului de la Paris - pe care de altfel tarile europene au exclus-o, scrie News.ro.

”Daca ar crede, nu ar fi iesit din (Acordul de la) Paris”, a mai ironizat fostul secretar de Stat, care si-a folosit toata greutatea in ultimele negocieri, in capitala franceza, la sfarsitul lui 2015.


La fel ca multi reprezentanti politici, diplomati, experti, John Kerry a deplans faptul ca ”America a abandonat leadershipul (in lupta impotriva modificarilor climatice) in mod unilateral (in contextul in care) de ani de zile inclusiv presedinti republicani (George Bush tatal si fiul) au depus eforturi in aceasta directie”.

In opinia fostului vicepresedinte american Al Gore, un herald al luptei impotriva incalzirii globale, decizia lui Trump este ”nebuna” si ”de neaparat”. Iesirea din Acordul de la Paris ”submineaza pozitia natiunii noastre in lume si ameninta capacitatea umanitatii de a rezolva criza” climatica, a denuntat el la Fox News.

In schimb, ambasadoarea americana la ONU Nikki Haley a dat asigurari pe CNN si CBS ca presedintele Trump crede in modificarile climatice si in responsabilitatea omului.

La randul sau, Scott Pruitt, administratorul Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA) si un mare sceptic in acest domeniu, a declarat la Fox News ca ”presedintele a anuntat ca clima se schimba”.

”Ceea ce este important este ceea ce a facut presedintele joi, plasand America mai intai”, a spus el.

Vineri, Pruitt a atacat tarile europene, pe care le-a acuzat ca vor sa slabeasca economia americana, dar si pe ”exageratorii climatici”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.