Marea Britanie a ridicat gradul amenintarii de securitate la nivelul critic, ceea ce inseamna ca un atac este acum iminent, a anuntat marti seara premierul Theresa May, dupa o reuniune a comitetului guvernamental de urgenta COBRA, transmite BBC.

”Pe baza investigatiilor de astazi (n.r.- marti) s-a luat decizia ca nivelul amenintarii de securitate ar trebui sa fie ridicat de la sever la critic. Asta inseamna ca acum, nu doar ca un atac este foarte posibil, dar urmatorul atentat ar putea sa fie iminent”, a declarat Theresa May pe Downing Street.

De asemenea, premierul britanic a precizat ca fortele armate vor intari securitatea in zona unor monumente, in vreme ce militarii vor fi desfasurati la evenimente publice, precum concerte sau meciuri.

Premierul May a explicat ca o institutie independenta a recomandat cresterea amenintarii de securitate dupa ce Salman Abedi a detonat un dispozitiv explozibil improvizat in mijlocul multimii de la Manchester Arena.

Theresa May a confirmat ca guvernantii au declansat asa-numita operatiune Tempere, un plan de urgenta care va permite unei forte militare de 5.000 de soldati sa-i inlocuiasca pe politisti in protejarea unor zone din Marea Britanie.

De asemenea, aceasta a precizat ca nu vrea ca cetatenii sa se simta alarmati pe nedrept, dar este vorba despre un ”raspuns proportionat si rational” in urma atentatului de la Manchester, scrie News.ro.

May a precizat ca guvernantii vor lua toate masurile disponibile pentru a sprijini politia in protejarea locuitorilor din Regatul Unit.

”Spiritul Manchesterului si spiritul Marii Britanii este mult mai maret decat comploturile bolnave ale unor teroristi depravati. De asta teroristii nu vor castiga niciodata, iar noi vom triumfa”, a declarat liderul britanic, pe Downing Street.

Este a treia oara cand britanicii ridica la ”critic” gradul amenintarii de securitate

Prima ridicare a amenintarii de securitate la cel mai inalt nivel a avut loc in 2006, atunci cand autoritatile au lansat o operatiune masiva pentru a pune capat unui complot terorist, care viza plasarea de bombe lichide la bordul unor zboruri transatlantice intre Marea Britanie si Statele Unite.
Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Anul urmator, sefii serviciilor de securitate au ridicat din nou gradul amenintarii in timp ce-i urmareau pe teroristii care au incercat sa detoneze o bomba intr-un club londonez, inainte de a ataca aeroportul Glasgow.

Ridicarea gradului amenintarii de securitate de la ”sever” la ”critic” are loc in urma atentatului sinucigas care a zguduit luni noaptea Manchester.

Un numar de 22 de persoane si-au pierdut viata, inclusiv minori, in vreme ce alte 59 de persoane au fost ranite, dupa ce un atacator sinucigas nascut din refugiati libieni si-a detonat centura cu exblozibili intr-un foaier dintre Manchester Arena si gara Victoria.

Explozia a avut loc in timp ce multimea incerca sa paraseasca Manchester Arena in urma unui concert sustinut de cantareata americana Ariana Grande.

Autoritatile britanice nu au putut sa stabileasca pana in acest moment daca este vorba despre un asa-numit ”lup singuratic” sau daca atacatorul sinucigas a primit ordine de la un grup terorist mult mai larg din Manchester.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Jihadistii Statului Islamic au revendicat atentatul terorist, dar au sustinut ca nu este vorba de un atactaor sinucigas, ci mai degraba un ”soldat al califatului” ar fi plasat o bomba in incinta Manchester Arena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.