Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales la conducerea Partidului Justitiei si Adevarului (AKP, islamo-conservator) dupa aproape trei ani de absenta, in urma intrarii in vigoare a unei prime masuri din cadrul reformei constitutionale adoptate prin referendum la 16 aprilie, a constatat o jurnalista AFP.

”Cu 1.414 voturi, seful nostru fondator a fost ales ca presedinte”, a declarat Hayati Yazici, vicepresedintele AKP, in urma unui vot al delegatilor partidului, la Ankara.

Singurul candidat, Erdogan era sigur de alegerea sa la conducerea partidului, al carui cofondator - in 2001 - este si pe care a fost nevoit sa-l paraseasca atunci cand a devenit presedinte al tarii, in 2014, asa cum prevedea Constitutia.

Zeci de mii de persoane au venit din intreaga tara sa asiste la Congresul extraordinar al AKP, convocat duminica in capitala turca.

”Acest Congres este o noua plecare”, a declarat Erdogan dupa anuntarea victoriei sale.

”De la lupta impotriva terorismului si pana la economie, de la extinderea drepturilor si libertatilor si pana la investitii, perioada care va veni la impulsiona Turcia”, a spus el.

Presedintele turc il succeda astfel in functie pe premierul sau Binali Yildirim, care conducea partidul din 2016, scrie News.ro.

Erdogan a obtinut pe 16 aprilie o victorie in referendumul cu privire la modificarea Constitutiei - care-i extinde amplu prerogativele - cu 51,41% din voturile exprimate.

Opozitia contesta acest rezultat si denunta nereguli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.