Armata Statelor Unite a acuzat vineri dimineata ca doua avioane chineze Sukhoi Su-30 au dus la capat o interceptare ”neprofesionista” a unui avion american, care zbura in spatiul aerian international de deasupra Marii Chinei de Est, transmite BBC.

Aeronava US WC-135 era intr-o misiune de detectare a radiatiilor prezente in spatiul aerian international de deasupra Marii Chinei de Est.

Insa, un avion chinez s-a apropiat la pana la 45 de metri de aeronava americana, scrie News.ro.

China s-a aratat suspecta fata de activitatea americana din apropierea marii bogate in resurse naturale, iar acest comportament a starnit adeseori tensiuni intre Beijing si Washington.

”Problema este adusa in atentia Chinei prin canale diplomatice si militare”, a declarat un purtator de cuvant al fortelor aeriene, locotenentul colonel Lori Hodge.

Reprezentantii Beijingului sustin ca au suveranitate peste aproape intreaga zona disputata din Marea Chinei de Est si din Marea Chinei de Sud.

Armata americana a catalogat interceptarea drept ”neprofesionista”, avand in vedere manevrele luate de pilotii chinezi, precum si viteza si proximitatea avioanelor deasupra Marii Chinei de Est.

De asemenea, aeronava americana a fost utilizata anterior pentru a identifica dovezi ale unor posibile teste nucleare efectuate de regimul de la Phenian.

In mai 2016, doua avioane chineze au interceptat in mod similar o aeronava americana deasupra Marii Chinei de Sud.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.