Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a sunat luni seara pe Emmanuel Macron pentru a-l felicita in urma victoriei inregistrata in alegerile prezidentiale din Franta. De asemenea, cei doi lideri au cazut de acord sa se intalneasca in marja summitului NATO, care este programat sa aiba loc pe 25 mai la Bruxelles, transmite Reuters.

De asemenea, presedintele turc i-a transmis lui Macron ca rezultatele alegerilor prezidentiale francez au crescut speranta cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Erdogan si Macron su vorbit despre determinarea comuna de a imbunatati relatiile turco-franceze si au discutat despre importanta depasirii ultimelor tensiuni care au aparut intre Ankara si Bruxelles.

Saptamana trecuta, presedintele turc a amenintat ca turcii nu mai au ce discuta cu liderii europeni daca nu este deschis un nou capitol al procesului de aderare al Turciei la Uniunea Europeana.

Turcia, o tara cu populatie majoritar musulmana a inceput negocieri de aderare la blocul comunitar in 2005, relateaza News.ro.

Insa, aceste negocieri au avansat foarte putin in ultimii 12 ani, iar liderii europeni au condamnta extrem de dur in ultimii ani politica lui Erdogan.

Relatiile Ankarei cu tarile europene s-au tensionat inaintea referendumului constitutional pe tema sporirii puterilor presedintelui. Erdogan a criticat dur multe state membre ale Uniunii Europene.

Bruxelles a subliniat ca Turcia trebuie sa spuna clar daca vrea sau nu sa indeplineasca criteriile cu privire la drepturile omului si statul de drept din UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.