Compania ruseasca Gazprom a anuntat duminica inceperea lucrarilor de construire a gazoductului TurkStream, ce va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagra, un proiect simbolic pentru reconcilierea dintre cele doua tari si care este considerat la Moscova unul de perspectiva pentru aprovizionarea Uniunii Europene cu gaze rusesti.

"Constructia gazoductului TurkStream a inceput in Marea Neagra, aproape de coastele rusesti (...) Realizarea proiectului se desfasoara conform planului si consumatorii nostri turci si europeni vor avea pana la sfarsitul anului 2019 o noua ruta sigura pentru importul gazului rusesc", a mentionat intr-un comunicat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de AFP.

Acest proiect energetic a fost anuntat la sfarsitul anului 2014, cand in plina criza ucraineana s-a luat decizia abandonarii proiectului South Stream, gazoduct care ar fi legat, tot prin Marea Neagra, Rusia de Bulgaria, de unde s-ar fi separat in doua conducte catre Austria si Italia, dar initiativa a fost blocata de Uniunea Europeana.

Demararea proiectului TurkStream a fost insa amanata de criza survenita in relatiile ruso-turce, dupa ce in noiembrie 2015 un avion militar rus a fost doborat la frontiera siriano-turca.

Dar presedintii rus si turc, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, au confirmat miercuri dupa intrevederea avuta la Soci ca tarile lor si-au normalizat complet relatiile bilaterale, un proces inceput vara trecuta si care a condus inclusiv la restabilirea relatiilor economice, arata Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.