Militanti ai Statului Islamic dezvolta o platforma proprie de social media pentru a evita operatiunile de securitate impotriva comunicatiilor si propagandei jihadiste, a declarat miercuri directorul Europol, Rob Wainwright, cu ocazia unei conferinte pe teme de securitate la Londra.

Wainwright a precizat ca noua platforma online a fost descoperita saptamana trecuta, in timpul unei operatiuni de 48 de ore impotriva extremismului pe Internet, transmite Reuters.

"In cursul acestei operatiuni a reiesit ca Statul Islamic isi dezvolta acum propria platforma de social media, propria parte de Internet pentru a-si promova agenda", a declarat directorul Europol. "Aceasta arata ca unii membri ai Daesh, cel putin, continua sa inoveze in acest spatiu", a adaugat el.

In timpul unei operatiuni coordonate de Europol impotriva unor site-uri ale Statului Islamic si Al-Qaida, actiune in care au fost implicati oficiali din SUA, Belgia, Grecia, Polonia si Portugalia, au fost identificate mai mult de 2.000 de elemente extremiste, gazduite pe 52 de platforme de social media, arata Ziare.com.

Jihadistii s-au bazat adesea pe platformele mainstream de social media pentru comunicatiile online si pentru a-si difuza propaganda, in ultimul an recurgand tot mai mult la serviciul de mesagerie Telegram.

Potrivit lui Robin Wainwright, Statul Islamic, prin crearea propriului serviciu online, raspunde presiunii concertate din partea serviciilor de informatii, fortelor de politie si sectorului IT, incercand sa gaseasca o cale de a o evita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.