Departamentul de Stat a emis luni o alerta de calatorie in Europa, in care ii indeamna pe cetatenii americani sa fie atenti la amenintarea continua a atacurilor teroriste pe intregul continent, relateaza Reuters si CNN.

In aceasta alerta, diplomatia americana citeaza incidentele recente din Franta - unde au loc in weekendul urmator alegeri prezidentiale -, Rusia, Suedia si Regatul Unit si avertizeaza ca gruparile Statul Islamic si Al-Qaida ”au abilitatea sa planuiasa si execute atacuri teroriste in Europa”.

Anterioara alerta de calatorie in Europa a Departamentului de Stat, emisa inaintea sabatorilor de iarna, a expirat in februarie.

Un oficial de la Departamentul de Stat a declarat luni ca alerta nu a fost declansata de o amenintare specifica, ci de recuoasterea riscurilor continue ale unor atacuri inainte de vacanta de vara.

Alerta expira la 1 septembrie

Malluri, instalatii guvernamentale, cluburi, restaurante, locuri de rugaciune, parcuri, aeroporturi si alte locuri sunt posibile tinte ale unor atacuri, avertizeaza Departamentul de Stat in aceasta alerta, scrie News.ro.

”In contextul in care guverne locale continua operatiuni in lupta impotriva terorismului, Departamentul ramane ingrijorat cu privire la potentialul unor atacuri teroriste in viitor”, se arata in alerta, potrivit CNN.

”Cetatenii americani trebuie sa fie mereu in alerta fata de posibilitatea ca simpatizanti teroristi sau extremisti autoradicalizati sa comita atacuri cu putine (semne de) avertisment sau fara” sa dea asemenea semne de avertisment.

Un oficial american declara pentru CNN in februarie ca amenintarea terorista se afla la cel mai inalt nivel din ultima perioada.

Potrivit unor estimari recente europene si americane, pana la 1.900 de luptatori straini s-au intors in Europa dupa ce au petrecut o perioada in Irak sau Siria, potrivit oficialului citat.

Unii dintre ei raman angajati fata de grupari jihadiste ca Statul Islamic, iar altii au fost dezamagiti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.