Cei 11 candidati la presedintia Frantei au aflat despre atacul de pe Champs-Elysées in timp ce se aflau in platoul postului de televiziune France Deux.

Toti si-au exprimat solidaritatea cu victimele, dar au subliniat ca este nevoie de mai mult. Unii si-au anulat deplasarile de campanie prevazute pentru vineri, altii considera, dimpotriva, ca procesul democratic trebuie sa continue.

Toti candidatii la Elysee se aflau in platoul France 2, dar au intrat in direct cate unul, timp de 15 minute. In timp ce candidatul socialist Benoit Hamon vorbea despre importanta protectiei sociale, in culise, ceilalti aflau primele informatii despre impuscaturile de pe Champs-Elysées.

Emmanuel Macron a fost primul care a abordat subiectul in direct, conform Digi24.

„Toti aspiram sa ajungem Presedinte al Republicii. Si prima responsabilitate, prima misiune a Presedintelui este de a proteja. Si, in aceasta seara, in timp ce noi vorbim aici, stim ca cel putin un politist a fost ucis. Nu stim cum sa calificam ceea ce s-a intamplat. Stim ca un altul a fost ranit. Aceasta amenintare planeaza asupra noastra. In anii urmatori, va face parte din cotidian”, a spus candidatul la presedintia Frantei.

O jumatate de ora mai tarziu, cand a venit randul lui Francois Fillon, incepea sa se contureze deja ipoteza uni atentat terorist.

„In aceste conditii, imi anulez deplasarea pe care o aveam prevazuta maine in campanie.Vreau sa precizez din start ca lupta impotriva terorismului trebuie sa fie prioritatea absoluta a presedintelui Frantei. E nevoie de o coalitie mondiala pentru a eradica toate miscarile totalitare care sunt la originea acestor violente, in primul rand Stat Islamic, dar si celelalte”, a spus Francois Fillon.

In scurt timp, alti doi candidati, Marine Le Pen si Emmanuel Macron anuntau pe Twitter ca isi anuleaza deplasarile prevazute vineri. La finalul emisiunii, toti candidatii au avut cuvantul si au comentat evenimentele.

„Eu nu vreau sa ne obisnuim cu terorismul islamist. Nu vreau sa le spun tinerilor nostri ca vor trai zilnic sau pe termen lung cu acest pericol. Vreau sa facem un plan de atac clar impotriva terorismului islamist. Acesta include multe masuri, referitoare la frontiere, dar si atacarea raului de la radacina, adica insasi ideologia care se raspandeste pe teritoriul nostru”, a spus Marine Le Pen.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

„Trebuie sa se stie clar, criminalii nu vor ramane niciodata nepedepsiti in aceasta tara. Nu trebuie sa intrerupem procesul democratic, trebuie sa demonstram ca cei violenti nu vor avea ultimul cuvant in fata republicanilor”, a adaugat Jean-Luc Melenchon.

Nu e clar daca si cum va influenta atentatul primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, relateaza Digi24. Potrivit ultimelor sondaje, primii patru clasati sunt Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Francois Fillon si Jean-Luc Melenchon. Primii doi sunt creditati cu cele mai mari sanse sa intre in turul al doilea, dar numarul mare de indecisi, aproximativ 30%, poate conduce la surprize.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.