Sarbatorita pe 1 aprilie, Ziua Pacalelilor, este marcata in fiecare an prin trucuri si farse inofesive facute prietenilor, rudelor sau colegilor, fiind populara in intreaga lume

In urma cu cateva sute de ani oamenii sarbatoreau Anul Nou pe 1 aprilie, iar inlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii. Intrucat oamenii nu se puteau adapta schimbarii, ei sarbatoreau Anul Nou tot pe 1 aprilie in loc de 1 ianuarie, motiv pentru care au fost numiti "April Fools". Mai exista si alte teorii potrivit carora acest obicei a evoluat de la sarbatorile "Medieval Feast of Fools" sau Festivalul Hilaria.

In Ucraina, in fiecare an este organizat un festival numit "Humorina", unde oamenii se costumeaza in personaje din benzi desenate si se aduna in portul Odessa.

In Scotia aceasta zi poarta denumirea de "Hunt the Gowk Day", in cazul de fata "gowk" in sensul de natarau, aceasta zi fiind dedicata farselor care vizeaza exclusiv oamenii lenesi.

In Franta, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Canada si Olanda este populara o traditie numita "poisson d'avril", "pesce d'aprile!", respectiv "aprilvis" (pestele lui aprilie), ce dateaza inca din secolul al XVI-lea. Obiceiul presupune lipirea unui peste din hartie pe spatele unei persoane fara ca aceasta sa-si dea seama.

Exista cateva traditii si superstitii si la noi in tara legate de aceasta sarbatoare:

  • Se spune ca in cazul in care o fata frumoasa reuseste sa te pacaleasca, trebuie sa o iei de nevasta sau cel putin sa fii prietenul ei
  • Nu este bine sa te casatoresti pe 1 aprilie, pentru ca barbatul va sta sub papucul nevestei, scrie digi24.ro.
  • In mentalul colectiv s-a incetatenit ideea potrivit careia copiii nascuti in aceasta zi vor avea succes
Citeste mai mult aici.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.