Zambetul Mona Lisei, dezbatut si investigat timp de secole, a fost analizat de o echipa de neurologi care au concluzionat ca expresia faciala este, fara indoiala, semn de fericire, scrie AFP.

Neobisnuita investigatie a avut la baza mai multi participanti, care au fost intrebati care ar putea fi motivul pentru care modelul din tabloul lui Leonardo da Vinci zambeste, iar 97% au raspuns ca Mona Lisa este perceputa ca o persoana ”fericita”.

”Am fost uimiti”, a declarat, pentru AFP, Juergen Kornmeier, expert in neurostiinta la Universitatea Freiburg din Germania.

Kornmeier si echipa sa s-au folosit de una dintre cele mai cunoscute opere de arta pentru a studia cum percep oamenii semnalele vizuale precum expresia faciala a unei persoane.

Gioconda este adesea considerata un simbol al enigmei emotionale, cu o figura care, la prima vedere, demonstreaza un zambet cald, dupa care devine o grimasa, apoi, de departe, este marcata de tristete.

Pentru studiu, echipa a folosit o copie alb-negru a tabloului din secolul XVI, pe care a modificat-o pentru a genera opt stadii - de la fericire la tristete.

Astfel, noua imagini au fost aratate celor 12 participanti, de 30 de ori, iar ei au fost nevoiti sa le catalogheze, relateaza News.ro.

”Descrierile facute de istoricii de arta ne-au facut sa credem ca originalul era cel ambiguu. In schimb, spre mirarea noastra, am descoperit ca originalul lui Da Vinci era perceput drept fericire”, a precizat Kornmeier.

Aceste rezultate pot fi relevente pentru studierea unor tulburari psihiatrice, a mai spus Kornmeier, iar intr-o a doua etapa se vor masura rezultatele date de pacienti care sufera de boli mintale.

Un alt rezultat al studiului arata ca oamenii s-au identificat mai usor cu Mona Lisa ”multumita”, decat cu variantele de tristete. ”Asta arata ca oamenii pot avea o usoara preferinta pentru fericire”, a mai spus expertul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.