Peste o mie de manifestanti s-au strans in noaptea de sambata spre duminica in fata Consulatului Olandei la Istanbul si a Ambasadei Olandei la Ankara, pentru a protesta fata de anularea vizitelor a doi ministri turci la Rotterdam, relateaza AFP. Oamenii au aruncat cu oua si portocale in cladiri.

Oamenii au cantat imnul turc si au scandat sloganuri in fata Consulatului, potrivit Associated Press.

Imagini transmise de agentia de presa Dogan au aratat politisti cu echipament antirevolta desfasurati in fata cladirii care a fost inchisa din motive de securitate.

Protestatarii au fluturat drapele turce si au scandat sloganuri precum “Olanda, nu fii surprinsa si nu ne testa rabdarea”, “Allah este mare”, “Europa barbara” si “Olanda dictatoare va plati”.

Olanda i-a interzis sambata dimineata avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu sa aterizeze la Rottterdam – cea mai recenta dovada a tensiunilor diplomatice generate intre Ankara si Occident de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor presedintelui.

“Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascisti”, a declarat presedintele turc in replica. “Puteti sa ii interziceti ministrului nostru de Externe sa zboare, dar, incepand de acum, sa vedem cum vor ateriza zborurile voastre in Turcia”, a adaugat el.

Potrivit DPA, Ankara ia in calcul posibilitatea de a le interzice diplomatilor olandezi accesul in Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe insarcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.

Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atentia cu lui Erdogan ca “intrece limita”.

In cursul serii, ministrul pentru Familie a ajuns u masina la Rotterdam, dar a fost oprita sa intre in Consulat si a fost escortata la granita cu Germania.

Incidentul a dus la izbucnirea unui miting violent in fata Consulatului Turciei la Rotterdam.

Intre timp, hotelul din Zurich, Elvetia, unde Cavusoglu urma sa participe duminica la un eveniment de campanie, a anulat rezervarea.

Seful diplomatiei turce va participa, insa, la un alt eveniment organizat la Metz, in Franta, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.