Presedintele american Donald Trump ii va cere cancelarului Angela Merkel sfaturi privind cum sa trateze cu presedintele rus Vladimir Putin, au declarat vineri oficiali americani, in conditiile in care liderii de la Washington si Berlin se vor intalni saptamana viitoare, dupa diferendele din ultimele luni, relateaza Reuters

“Asteptarile mele sunt ca vor avea o intalnire foarte pozitiva, cordiala”, a spus unul dintre oficialii citati sub acoperirea anonimatului.

Trump si-a exprimat in repetate randuri dorinta pentru relatii mai bune cu Rusia, insa o parte dintre membrii cabinetului sau sunt sceptici.

“Presedintele va fi foarte interesat sa auda opiniile cancelarului privind experienta sa in interactiunile cu Putin”, a explicat un oficial. “Va fi foarte interesat sa auda punctele ei de vedere privind cum este sa ai de-a face cu rusii”, a adaugat el.

Trump ii va cere sfatul lui Merkel privind ce rol pot juca Statele Unite in eforturile diplomatice de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei.

Potrivit oficialilor, Trump este impresionat de modul in care conduce Merkel, in special in ceea ce priveste rolul Germaniei, alaturi de Franta, in conflictele din Ucraina si Afganistan.

Trump a criticat aliatii NATO care, potrivit lui, spun ca nu aloca suficienti bani pentru aparare. Sursele citate de Reuters avertizeaza ca Trump va ridica aceasta problema in cursul intalnirii cu sefa Guvernului de la Berlin, careia ii va cere sa creasca bugetul militar.

“Suntem incurajati de hotararea Guvernului german de a atinge pragul NATO de a aloca 2% din PIB pentru aparare pana in 2024”, a spus oficialul. “Presedintele crede ca toti aliatii ar trebui sa imparta povara apararii”, a adaugat el.

Merkel va vizita Casa Alba marti, pentru discutii cu Trump si o conferinta de presa comuna . Aceasta va fi prima lor intalnire personala de la investirea in functie a noului presedinte american, pe 20 ianuarie.

Cei doi ar urma sa discute despre nivelul cheltuielilor Germaniei pentru aparare in cadrul NATO, despre conflictul din Ucraina, despre refugiatii sirieni, UE si alte dosare, au declarat trei inalti oficiali din administratia Trump.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

In campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2016, Trump a criticat-o regulat pe Merkel pentru politica sa de primire a refugiatilor, promitand ca el va introduce controale mai dure, daca va castiga scrutinul.

La randul ei, Merkel a condus corul de critici fata de eforturile lui Trump de a interzice calatorii din sapte tari cu populatie majoritar musulmana, o lista care a fost redusa intre timp la sase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.