Presedintele american Donald Trump stia de cateva saptamani ca Michael Flynn, consilier pentru securitate nationala, a mintit Casa Alba in legatura cu discutiile cu Rusia, dar nu l-a obligat de la inceput sa demisioneze, a declarat marti un purtator de cuvant al administratiei, citat de Reuters.

Trump a fost informat la sfarsitul lunii ianuarie ca Flynn nu i-a spus adevarul vicepresedintelui Mike Pence in legatura cu discutiile avute inainte ca Trump sa fie investit in functie, a precizat Sean Spicer.

Pe de alta parte, Pence a aflat ca a primit “informatii incomplete” cand presa a inceput sa scrie despre discutiile dintre fostul consilier pentru securitate nationala si seful reprezentantei diplomatice ruse, saptamana trecuta, a precizat purtatorul sau de cuvant Mark Lotter.

New York Times a scris marti ca membri ai echipei de campanie a lui Trump si alti asociati ai acestuia au avut contacte cu oficiali rusi din serviciile de informatii in anul de dinainte de alegerile prezidentatiale din 8 noiembrie, in acest caz fiind interceptate mai multe convorbiri telefonice. Sursele citate au precizat ca nu exista dovezi ca asociatii lui Trump ar fi discutat despre perturbarea alegerilor.

In aceste conditii, congresmenii americani, inclusiv o serie de republicani importanti, au cerut o ancheta mai aprofundata, nu numai in legatura cu actiunile lui Flynn, ci in general, in legatura cu relatiile Casei Albe cu Rusia.

Decizia lui Flynn de a demisiona a venit imediat dupa ce presa a scris ca Departamentul de Justitie a avertizat administratia prezidentiala ca Flynn nu a spus adevarul autoritatilor in legatura cu discutiile sale cu ambasadorul rus si ar putea fi vulnerabil la santaj din partea Moscovei.

Retragerea sa brusca marcheaza primul semn de dezordine la varful noii administratii, care s-a confruntat cu o serie de controverse si, potrivit presei, cu lupte interne.

Trump a ramas astfel fara unul dintre principalii sai consilieri, care l-a sfatuit in politica externa si securitate nationala de la inceputul lui 2016.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Casa Alba a anuntat luna trecuta ca Michel Flynn a avut numai doua discutii telefonice cu Ambasadorul rus la Washington. Afirmatia vine in conditiile in care presa a scris ca agenti de contrainformatii americani ii analizeaza comunicatiile lui Flynn.

Potrivit purtatorului de cuvant, a doua discutie a avut loc cu putin inainte ca Trump sa depuna juramantul si a avut ca obiectiv stabilirea detaliilor pentru o discutie intre liderul de la Kremlin si noul lider de la Casa Alba.

Se pare ca investigatia impotriva consilierului de securitate face parte dintr-o ancheta mai larga a comunitatii de informatii si a autoritatilor americane cu privire la activitatile demarate de Rusia in Statele Unite.

Aceste discutii telefonice au fost inregistrate in timpul unor operatiuni de monitorizare a diplomatilor rusi stationati in SUA, conform News.ro.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.