Presedintele american Donald Trump a demis-o luni pe Sally Yates, cea care asigura functia de procuror general (echivalenta cu un ministru federal de justitie), dupa ce aceasta, intr-un gest mai putin obisnuit, a sfidat Casa Alba si a refuzat sa sustina noile restrictii de calatorie.

Yates a anuntat luni ca Departamentul Justitiei nu va pleda in instante in favoarea ordinului lui Trump care instituie suspendarea temporara a permisiunii refugiatilor si imigrantilor din sapte tari de a intra in Statele Unite. Yates a motivat ca a lua apararea unor astfel de restrictii ar intra in contradictie cu „obligatia solemna” a institutiei pe care o conduce de a cauta intotdeauna dreptatea si de a reprezenta ceea ce este corect, conform Reuters.

La cateva ore dupa aceste declaratii, procurorul general in exercitiu a fost demis. Casa Alba a motivat ca „Yates a tradat Departamentul Justitiei prin refuzul de a aplica un ordin legal, destinat sa-i protejeze pe cetatenii din Statele Unite” si a acuzat-o ca o face din considerente politice, arata CNN.

Presedintele american spune ca este nevoie de restrictiile in privinta imigrantilor pentru a proteja America de atacuri teroriste, dar criticii lui acuza ca decizia nu face decat sa-i izoleze in mod nedrept pe musulmani si, in plus, stirbeste renumele Americii de tara binevoitoare in materie de imigratie.

Yates, numita de fostul presedinte democrat Barack Obama, urma sa fie oricum schimbata din functie si inlocuita de senatorul republican Jeff Sessions, care a fost desemnat de Donald Trump sa conduca Departamentul de Justitie, dar care asteapta deocamdata confirmarea din partea Senatului, scrie Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.