Autoritatile turce l-au capturat luni noaptea pe presupusul atacator inarmat care a ucis 39 de persoane in noaptea de Anul Nou in clubul exclusivist Reina din Istanbul, situat pe malul european al Basforului. De asemenea, acesta a fost identificat sub numele de Abdulkadir Masaripov, scriu Reuters si BBC.

Potrivit primelor informatii, suspectul a fost capturat in urma unei operatiunii din districtul Esenyurt din Istanbul, ceea ce indica posibilitatea ca acesta sa nu fi parasit metropola turca dupa atacul armat din Reina.

Presa turca a transmis ca Masaripov este originar din Uzbekistan. Aceasta teorie sprijina primele informatii din ancheta, care aratau ca autoritatile turce sunt in cautarea unui suspect din Asia Centrala, desi initial se vorbea despre un posibil membru al minoritatii uigure din Kirgizstan.

Se pare ca autoritatile turce l-au capturat pe principalul suspect in locuinta unui prieten de origine kirgiza. Masaripov va fi supus mai multor controale medicale inainte de a fi interogat de catre anchetatorii din Istanbul.

Cautarea atacatorului a durat doua saptamani

Capturarea presupusului atacator pune capat unei operatiuni masive de cautare, care a durat mai bine de doua saptamani si in care au fost implicati mii de politisti turci. Totusi, raman intrebari importante despre cum a reusit sa se furiseze atacatorul de sub nasul fortelor de interventie in noaptea atacului si cum s-a ascuns timp de jumatate de luna in mijlocul metropolei Istanbul.

Presa turca a inceput sa publice imagini cu presupusul atacator, imbracat intr-un tricou patat de sange si cu chipul acoperit de taieturi si vanatai.

Printre victimele atacului sangeros comis in noaptea dintre ani s-au numarat cetateni din Israel, Franta, Tunisia, Liban, India, Belgia, Iordania si Arabia Saudita.

De asemenea, alte aproximativ 70 de persoane au fost ranite, dupa ce atacatorul inarmat a deschis focul in clubul de noapte supraaglomerat.

Jihadistii Statului Islamic au revendicat atacul din clubul Reina

Hurriyet scria anterior ca atacatorul armat a luptat pentru jihadistii Statului Islamic din Siria. De asemenea, tehnica utilizata de acesta in timpul atacului armat sugereaza ca a primit antrenament pentru lupte de strada de la jihadistii ISIS.

Expertii turci sustin ca atacatorul a demonstrat ca avea un antrenament extensiv in utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloante cu o pusca Kalasnikov si a reusit sa scape in noaptea atacului armat de fortele de securitate care au intervenit la clubul Reina.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Masaripov a utilizat o tehnica invatata in razboiul sirian, tragand cu arma fixata in sold pentru a produce un numar cat mai ridicat de victime in clubul aglomerat din Istanbul, conform relatarilor News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.