Presedintele american ales Donald Trump va propune ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei in schimbul unui acord pentru reducerea arsenalului nuclear incheiat cu presedintele rus Vladimir Putin, a spus el intr-un interviu acordat The Times, citat de Reuters.

El a criticat vehement politica externa americana din ultimii ani, descriind invazia din Irak drept cea mai grava eroare din istoria SUA si similara cu “aruncatul cu pietre intr-un stup de albine”.

Inainte de investirea sa in functie ca al 45-lea presedinte al SUA, Trump a evocat posibilitatea primului pas important catre controlul armelor nucleare dupa ce presedintele Barack Obama a semnat noul tratat START cu Rusia, in 2010.

“Au impus sanctiuni Rusiei – sa vedem daca putem incheia niste acorduri bune cu Rusia”, a spus presedintele-ales republican citat de The Times.

„In primul rand, cred ca armele nucleare ar trebui sa fie mai putine, reduse substantial. Dar Rusia sufera foarte mult acum, din cauza sanctiunilor, dar cred ca se poate intampla ceva de pe urma caruia vor beneficia multi oameni”, a adaugat el.

Statele Unite si Rusia sunt, de departe, cele mai mari puteri nucleare din lume. SUA au 1.367 de focoase nucleare instalate pe rachete strategice si bombardiere, in timp ce Rusia au 1.796 de focoase nucleare desfasurate, potrivit celor mai recente evaluari ale Departamentului de Stat, scrie News.ro.

In interviul publica duminica, Trump a criticat interventia rusa in razboiul civil din Siria. Aceasta interventie, combinata cu ajutor oferit de Iran, a inclinat balanta in favoarea presedintelui Bashar al-Assad.

Trump a avertizat ca interventia Moscovei a dus la o “situatie umanitara ingrozitoare”

Razboiul s-a soldat cu moartea a peste 300.000 de oameni si a dus la cea mai grava criza a refugiatilor din lume. In plus, organizatia terorista Statul Islamic a fost consolidata in urma vidului de putere.

Trump a promis ca va imbunatati relatiile cu Moscova, desi este criticat vehement pentru ca este prea dornic sa fie aliat cu Vladimir Putin.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Criticile s-au intensificat dupa ce presa a citat un raport potrivit caruia Moscova ar avea informatii compromitatoare despre Trump, insa veridicitatea acestuia nu a fost verificata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.