Autoritatile de la Pristina, care au oprit un tren sarb sa treaca frontiera dintre cele doua tari si sa intre pe teritoriul kosovar, au fost acuzate de Belgrad ca erau pregatite sa arunce calea ferata in aer, scrie BBC News.

Belgradul a apreciat ca sloganul ”Kosovo este sarb”, imprimat in 20 de limbi pe tren, reprezinta o marcare a mostenirii culturale.

Insa Pristina, care si-a declarat independenta fata de Belgrad in 2008, a denuntat trenul drept o provocare, transmite News.ro.

Garnitura, de fabricatie rusa, a fost decorata cu icoane ortodoxe sarbe din manastiri sarbe din Kosovo, iar insotitoarele de bord purtau uniforme in culorile nationale sarbe.

”Este ca o expozitie mobila care ne prezinta mostenirea”, a declarat Marko Djurici, seful Biroului guvernamental sarb pentru Kosovo, inainte de calatorie.

Garnitura a plecat de la Belgrad catre Mitrovita, in nordul Kosovo, o regiune in care locuiesc cei mai multi dintre etnicii sarbi care au ramas in tara.

In prezent, drumul de la Mitrovita la Belgrad dureaza zece ore cu trenul, iar autoritatile sarbe au anuntat ca spera sa introduca o linie directa.

Nici Serbia si nici Rusia nu recunosc Kosovo, care si-a declarat independnta la noua ani dupa razboiul dintre separatisti si fortele Guvernului de la Belgrad.

Insa premierul sarb Aleksandr Vucici a ordonat ca trenul sa se opreasca la Raska, de partea sarba a frontierei.

El a acuzat fortele speciale kosovare ca se pregateau sa arunce in aer calea ferata.

Pristina, pe care Belgradul a acuzat-o ca se pregatea sa-l aresteze pe conductor daca trenul trecea frontiera, a negat toate acuzatiile.

Insa premierul kosovar Isa Mustafa, care a contactat Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) pentru a le prezenta ingrijorarile kosovare, a declarat ca ”intoarcerea trenului a fost actiunea potrivita, iar intrarea lui in Republica Kosovo independenta si suverana nu ar fi fost permisa”.

Vucici a acuzat Pristina ca exagereaza si a anuntat intr-o conferinta de presa ca a hotarat sa opreasca trenul ”pentru a arata ca vrem pacea”.

Citeste si:
Rusia consideră inevitabilă, pe termen lung, reducerea tensiunilor...
Rusia consideră inevitabilă,...

Am trimis un tren, nu un tanc”, a subliniat Vucici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.