Presedintele american Barack Obama l-a decorat joi pe vicepresedintele sau, Joe Biden, cu distinctia Presidential Medal of Freedom, cea mai inalta distinctie civila americana. Biden a fost surprins si emotionat pana la lacrimi de gestul liderului de la Casa Alba, relateaza Reuters si BBC News.

“Acesta este un om extraordinar”, a spus Obama despre prietenul si colegul sau, la o ceremonie cu membrii echipei lor, rude si prieteni ai vicepresedintelui.

“In ultimii opt ani, nu ar fi putut fi un partener mai devotat si eficient in progresele pe care le-am facut”, a adaugat el.

Biden, care nu a stiut ca va avea loc ceremonia, a fost vizibil emotionat cand Obama a spus ca ii acorda cea mai inalta distinctie civila, primita de numai cateva persoane, printre care Papa Ioan Paul al II-lea. Acesta este ultima ceremonie de acest fel organizata de Obama pana la finalul mandatului, pe 20 ianuarie.

“Nu am avut nicio idee”, a spus Biden, in varsta de 74 de ani, dupa ce a primit medalia. “Primesc multe laude pe care nu le merit”, a adaugat el in deschiderea unui discurs de circa 20 de minute, improvizat, in care i-a multumit lui Obama si familiei sale.

“Domnule presedinte, ai avut dreptate in legatura cu faptul ca ma bazez pe Jill (sotia sa- n.r.), dar m-am bazat si pe dumneavoastra si pe multi dintre cei din aceasta sala”, a spus el.

Obama a glumit ca utilizatorii retelelor de socializare au acum o ultima sansa sa ironizeze prietenia lor.

La randul sau, Obama si-a exprimat convingerea ca Biden nu si-a incheiat cariera, nici pe plan intern, nici pe plan international.

Vicepresedintele in exercitiu a spus ca intentioneaza sa lucreze la institutele de studii politice ale Universitatii Delaware si Pennsylvania si ca isi va continua eforturile de a lupta impotriva cancerului, boala care a provocat moartea fiului sau, Beau, in 2015.

Biden si Obama au devenit prieteni apropiati in cei opt ani petrecuti la Casa Alba. Biden era senator de Delaware cand Obama l-a ales drept candidatul sau la vicepresedintie, in campania prezidentiala din 2008.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

Joi, Biden a acordat un interviu de o ora presei, in care l-a criticat in termeni duri pe Trump pentru modul in care a tratat serviciile de informatii.

“Din punctul meu de vedere, submineaza pozitia noastra in lume ca un presedinte sa ia una dintre bijuteriile coroanei in privinta apararii noastre nationale si sa o denigreze”, a subliniat el.

“Mai ales acum, face jocul povestii ruse ca America nu stie ce face”, a adaugat el.

Biden l-a laudat, insa, pe succesorul sau, Mike Pence, spunand ca i-a trimis memo-uri privind modul in care pot fi administrate unele situatia, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.