Un proiect de lege care decriminalizeaza violenta in familie a trecut in prima lectura in Duma de Stat a Rusiei. Acuzatiile penale se aduc doar daca bataia are loc mai des de o data pe an.

Proiectul a primit votul a 368 de parlamentari, existand doar un singur vot impotriva si altul de abtinere, potrivit The Moscow Times citat Digi24.

Proiectul de lege ar elimina acuza de ”bataie in cadrul familiei" din Codul penal al Rusiei. Aceasta urmeaza sa ajunga o infractiune administrativa. Acuzatii penale vor putea fi formulate doar daca bataia are loc mai des de o data pe an.

Proiectul de lege a fost lansat de parlamentarul ultra conservator rus Yelena Mizulina. Aceasta este deja cunoscuta in urma lobby-ului facut cu sucees la o lege controversata privind propaganda homosexuala" din Rusia.

Mizulina ti-a inceput lupta in iulie 2016 cand presedintele Vladimir Putin a dezincriminat alte forme de asalt si agresiune care nu provoaca daune reale corporale.

Mizulina a numit o decizia de definire a bataii in cadrul familiei drept o masura indreptyata impotriva familiei si a sustinut ca legea parintilor submineaza "dreptul"de a isi bate copiii. In Rusia functioneaza principiul ”daca te bate inseamna ca te iubeste”.

"Pedepsele (pentru infractiuni) nu pot contrazice sistemul de valori sociale pe care se sprijina societatea", a declarat Mizulina in deschiderea votului dat miercuri in Duma. "In cultura traditionala a familiei rus relatiile parinte-copil sunt construite pe autoritatea puterii parintilor ... Legile ar trebui sa sustina traditia familiei", a spus ea.

Decizia a starnit indignarea activistilor pentru drepturile femeilor care cred ca noua legislatie va face victimele violentei in familie si mai vulnerabile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.