Barack Obama a recunoscut ca a ”subestimat” impactul pe care o campanie de atacuri informatice il poate avea asupra democratiilor, la doua zile dupa prezentarea unui raport al serviciilor americane de informatii despre ingerinta Rusiei in campania electorala, relateaza AFP.

Intr-un interviu pentru postul ABC, presedintele american a negat insa ca l-a subestimat pe omologul sau rus Vladimir Putin care, potrivit spionilor americani, a orchestrat aceasta campanie de atacuri informatice si manipulare a presei menite sa favorizeze alegerea lui Donald trump, in detrimentul lui Hillary Clinton, ceea ce Kremlinul dezminte.

”Dar cred ca am subestimat modul in care, in aceasta noua era a informatiei, este posibil ca dezinformarea, atacurile informatice si acest gen de lucruri sa aiba un impact asupra societatilor noastre deschise, pentru a se insinua in practicile noastre democratice”, a declarat duminica Obama, estimand in plus ca aceasta tendinta se va accelera.

Obama, care isi va sustine discursul de adio marti, la Chicago, a notat ca mai multe dintre tarile aliate americanilor care fac parte din NATO, ca Franta si Germania, vor organiza in curand alegeri. ”Trebuie sa fim vigilenti”, a avertizat el.

Potrivit unui raport publicat vineri de serviciile de informatii americane, obiectivul campaniei ruse de dezinformare si al atacurilor cibernetice a fost sa submineze procesul democratic american, sa slabeasca o eventuala presedintie Clinton si sa creasca sansele victoriei miliardarului populist prin denigrarea lui Hillary Clinton.

Publicarea de catre WikiLeaks a mii de mesaje furate celui mai apropiat consilier al democratei a afectat-o pe candidata timp de saptamani. Potrivit Washingtonului, serviciile ruse sunt sursa WikiLeaks, ceea ce fondatorul site-ului Julian Assange dezminte.

TRUMP RECUNOASTE ATACURILE RUSE

”Noi nu avem nevoie de WikiLeaks pentru a-i convinge pe americani ca nu o iubesc (pe Hillary Clinton), ca nu au incredere in ea sau ca nu o considera cinstita. Ea s-a pus singura in aceasta situatie”, a insistat duminica Kellyanne Conway, consiliera viitorului presedinte pentru CNN.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Donald Trump i-a primit vineri pe sefii serviciilor americane de informatii si, desi a acceptat ideea ca Moscova ar fi luat parte la atacurile informatice care au vizat Partidul Democrat, neaga ca Rusia ar fi avut vreun impact asupra rezultatelor alegerilor, amintind ca sistemele electorale nu au fost piratate.

Viitorul sau secretar general de la Casa Alba Reince Priebus a insistat duminica asupra faptului ca Trump ”accepta faptul ca, in acest caz anume, este vorba despre entitati din Rusia”, pe postul Fox.

”El accepta ca Rusia si alte entitati lanseaza atacuri cibernetice impotriva Statelor Unite toata ziua”, a spus Priebus, care este totodata presedintele Partidului Republican.

”DISCUTII CORDIALE”

Barack Obama a apreciat ca discutiile pe care le-a purtat cu succesorul sau ”au fost cordiale. El a fost deschis unor sugestii”, a spus el, prezentandu-l pe trump ca ”foarte sarmant si sociabil”.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

”Eu am apreciat discutiile noastre. Este o persoana, cred eu, careia nu-i lipseste increderea in sine”, ceea ce este, probabil, ”o conditie prealabila acestei munci”.

Cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite l-a avertizat insa pe succesorul sau ca exista o diferenta intre a face campanie si a guverna si ca nu poate sa gestioneze presedintia ”in acelasi fel in care gestionezi o intreprindere familiala”.

Barack Obama crede totodata ca Donald Trump ”nu a petrecut prea mult timp cu detaliile” politicii sale, un lucru care ”poate sa fie atat un punct tare, cat siun punct slab”.

”Eu cred ca depinde de abordarea sa. Daca ii ofera o privire noua, atunci poate fi pretios. Dar daca acest lucru necesita totodata sa fie constient de ceea ce nu stim si sa se inconjoare cu oameni care dispun de o experienta si de cunostinte care sa le permita sa te informeze pentru a lua decizii bune”, a subliniat el.

Citeste si:
Impact Day - evenimentul anual al companiei UM, cu tema...
Impact Day - evenimentul...

Iar utilizarea constanta a retelei Twitter de catre miliardar?

”In mod clar a mers in cazul lui si ii ofera o conexiune directa cu multi oameni care au votat pentru el”, a constatat Obama.

Insa el l-a avertizat pe trump ca, atunci cand va fi presedinte, ”exista capitale si piete financiare si oameni peste tot in lume care iau foarte in serios ceea ce spune el, intr-un mod care nu este adevarat inainte sa fii instalat presedinte”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.