Guvernul si rebelii sirieni au acceptat acordul de incetare a focului in tara, a anuntat presedintele rus Vladimir Putin, precizand ca Rusia si Turcia vor actiona ca garanti, relateaza Associated Press.

Armistitiul ar urma sa intre in vigoare la ora locala si a Romaniei 00.00, in noaptea de joi spre vineri, a precizat Guvernul sirian.

Armistitiul nu se aplica in cazul principalelor doua grupari jihadiste din Siria: Statul Islamic si fostul Front al-Nusra, Jabhat Fateh al-Sham, au declarat surse turce.

Insa acordul acopera zona Ghouta de Est, un fief reel din apropiere de Damasc. Statutul acestei zone a reprezentat unul dintre cele mai dificile puncte in negocieri.

Armata siriana a confirmat acordul, evocand o "incetare ampla a ostilitatilor la nivel national", potrivit Associated Press.

Potrivit televiziunii siriene de stat, acordul de incetare a focului deschide calea catre reactivarea negocierilor pentru incheierea conflictului, scrie News.ro.

Anterior, ministrul turc de Externe Mevlut Davutoglu anuntase ca Ankara intentioneaza sa implementeze armistitiul din Siria pana la sfarsitul anului.

Agentia de presa turca Anadolu a anuntat miercuri ca Ankara si Moscova au convenit asupra unei propuneri in vederea unui armistitiu general in Siria, fara a oferi detalii in legatura cu termenii acestuia.

Acorduri precedente de incetare a focului, negociate de ONU sau SUA cu Rusia, s-au prabusit rapid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.