Accidentul de avion produs luna trecuta in Columbia, soldat cu 71 de morti, inclusiv majoritatea jucatorilor de la echipa braziliana de fotbal Chapecoense, a fost provocat de o eroare umana, au anuntat anchetatorii citati de BBC News.

Oficialii columbieni insarcinati cu ancheta au conchis ca nu a existat nicio problema tehnica si au acuzat pilotul, compania aeriana si autoritatile boliviene de reglementare a curselor aeriene.

Datele tehnice ale zborului au sugerat deja ca aeronava a ramas fara combustibil

Rezultatele preliminare ale anchetei columbiene au aratat ca pilotul nu a realimentat in drum spre Medellin, destinatia zborului, si a anuntat prea tarziu problemele provocate de lipsa de combustibil.

Secretarul columbian pentru Siguranta Aeriana, colonelul Freddy Bonilla, a precizat si ca autoritatile aviatice din Bolivia, precum si compania aeriana, au acceptat conditiile prezentate in planul de zbor, desi acestea erau “inacceptabile”.

“Nici un factor tehnic nu a jucat vreun rol in accident, totul a fost eroare umana, pe langa un factor de management in administratia companiei si unul legat de administrarea si organizarea planurilor de zbor de catre autoritatile din Bolivia”, le-a spus el jurnalistilor.

Avionul depasea limita de greutate cu aproape 400 de kilograme si nu era certificat sa zboare la altitudinea pe care a atins-o, potrivit lui Bonilla.

Concluzia a fost trasa pe baza datelor inregistrate de cutiile negre si a altor dovezi

O ancheta boliviana acuzase deja pilotul si compania pentru tragedie.

Avionul, operat de compania boliviana LaMia, s-a izbit de un munte in apropiere de Medellin, in Columbia. Numai sase oameni au supravietuit.

Directorul general al LaMia, Gustavo Vargas Gamboa, si fiul sau, Gustavo Vargas Villegas, fost oficial si Autoritatea Aviatica boliviana, au fost retinuti si urmeaza sa fie judecati. Ei neaga orice acuzatie, scrie News.ro.

Pilotul, Miguel Quiroga, care era si actionar in companie, a murit in accident.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.