Ban Ki-moon, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite care isi incheie mandatul la sfarsitul anului, conduce in sondajele prezidentiale in Coreea de Sud, informeaza Xinhua.

Conform unui studiu realizat de compania locala Realmeter in care si-au exprimat opiniile 2,528 de alegatori in perioada 19-23 decembrie, sustinerea acordata lui Ban in calitate de candidat la sefia statului era de 23,3%, cu 2,8% mai mult decat saptamana precedenta.

Prinicipala sa baza de sustinere este in provincia Gyeongsang, care in mod traditional o sustine pe presedinta Park Geun-hye. Aici, Ban a reusit sa atraga de partea sa 35,8 % dintre alegatori.

Pentru ca nu exista un candidat al blocului politic aflat la guvernare, Ban ramane singura speranta pentru conservatori.

El nu si-a declarat insa intentiile de a candidat la presedintie, desi presa locala a speculat ca ar fi indicat deja ca va candida intr-o conferinta de presa recenta sustinuta la New York.

De la izbucnirea in octombrie a scandalului de coruptie care o implica pe presedinta Park si membri ai partidului de guvernamant, popularitatea lui Ban a scazut din cauza relatiei de amicitie dintre cei doi.

Moon Jae-in, fostul sef al celui mai mare partid de opozitie, Partidul Minjoo, a cazut pe locul al doilea in sondaje, la 0.2 procente de Ban, dupa ce a condus timp de 7 saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.