Masuri de consolidare a securitatii au fost impuse sambata, pentru acest weekend de Craciun, in Italia si la Vatican, dupa ce politia italiana l-a ucis pe presupusul autor al atacului de la Berlin, iar alte orase europene isi mentin fortele in stare de alerta ridicata, relateaza Reuters.

In Franta, Marea Britanie si Germania, care au fost toate tinte ale unor atacuri jihadiste, politia si-a suplimentat prezenta in locuri frecventate de turisti in marile orase si in alte zone dens populate.

Anis Amri, un tunisian in varsta de 24 de ani suspectat ca a comis atacul cu camion intr-o piata de Craciun din Berlin, soldat cu 12 morti, a fost impuscat la periferia orasului Milano vineri, dupa ce a scos un pistol in timpul unui control de rutina.

El a calatorit fara sa fie detectat din Germania, prin Franta, pana in Italia, beneficiind de libera circulatie in spatiul Schengen, scrie News.ro.

In contextul in care anchetatori incearca sa stabileasca daca Amri a avut complici in Italia si in care asociati de-ai sai au fost arestati in tara sa natala, Tunisia, oficiali italieni in domeniul securitatii au consolidat securitatea in puncte sensibile.

Autoritatile din Roma au interzis intrarea in centrul orasului a dubelor si camioanelor, iar membri ai politiei antitero, mascati si inarmati cu mitraliere au instalat blocuri de beton pe drumuri care conduc catre zone turstice faimoase sau zone in care se aduna in mod traditional multimea.

La Vatican, unde Papa Francisc a oficiat sambata seara mesa din Ajunul Craciunului in Bazilica Sf. Petru, masini de politie si vehicule militare au fost plasate, la 100 de metri distanta, pe toate strazile care conduc la Vatican.

Masurile de securitate au fost consolidate, de asemenea, in centrul orasului Milano si in alte orase italiene, mai ales in apropierea unor biserici importante, in care credinciosi participa la slujbe de Craciun.

In Franta, unde jihadisti au ucis 130 de oameni in atacurile de la Paris, in noiembrie 2015, autoritatile au anuntat ca peste 91.000 de politisti si militari urmau sa fie mobilizati si masuri suplimentare de securitate la biserici.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Aceasta tara se afla in stare de urgenta de la atacurile de la Paris, iar militari patruleaza pe strazile capitalei. Politia poate efectua perchezitii si arestari in regim special in cazul unor amenintari la adresa securitatii.

In Germania, politia federala a consolidat patrulele armate pe aeroporturi si in gari, au anuntat oficiali. Ei au reintrodus totodata controale punctuale asupra unor persoane care vin in tara pe un coridor de 30 de kilometri inauntrul frontierelor internationale.

Ministrul de Interne Thomas de Maiziere a avertizat ca exista in continuare un pericol mare al unui atac in Germania, in pofida uciderii suspectului in atacul din capitala.

Peste 100 de anchetatori continua sa lucreze in timpul sarbatorilor. Ei cauta orice complici sau retele de sustinere ale lui Amri. ”Nivelul amenintarii ramane ridicat”, a anuntat el vineri seara.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Marea Britanie se afla la penultimul nivel de alerta, ceea ce inseamna ca un atac jihadist este considerat foarte probabil.

Politia a consolidat securitatea intr-o serie de atractii turistice, inclusiv la Palatul Buckingham, resedinta de la Londra a reginei Elizabeth. Ofiteri inarmati patruleaza in centre de cumparaturi importante, piete de Craciun si lacasuri de cult.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.