Igor Dodon denunta oferirea de catre Romania a unor burse de studii tinerilor moldoveni drept o politica de ”romanizare” si indeamna Rusia sa faca mai mult si sa opreasca ”romanizarea”, inclusiv oferind mai multe burse tinerilor moldovebi, relateaza Deschide.md.

Republica Moldova trebuie sa ceara scuze Transnistriei pentru razboiul din 1992, mai afirma viitorul sef prorus al statului.

”Va voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veti intelege. Romania ofera in fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5000 de tineri din Republica Moldova. Acesti tineri se bucura de o bursa, de cazare gratuita. Intelegeti ce ii invata acolo? Ei primesc cetatenia romaneasca, apoi se intorc. Acest lucru inseamna romanizare”, a denuntat el.

”Rusia, daca nu gresesc, ofera doar 150 – 200 de locuri. Simtiti diferenta? Cand am fost co-presedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse in anii 2008-2009, ridicam mereu aceasta intrebare”, a declarat Dodon pentru Russia Today (RT).

Dodon se intreaba de ce in Republica Moldova nu sunt implementate mai multe initiative de tipul ”Clubul izborsk” (platforma informativa pro-rusa)

”Ei (romanii) vin foarte agresiv. Si educarea copiilor, si societatea civila. Dar noi cum le raspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Asa insa nu vom reusi. Deocamdata, ne tinem puternici, mentinem statalitatea moldoveneasca, de foarte multe ori pe entuziasm si datorita faptului ca avem aceleasi radacini (cu Rusia)”, apreciaza el.

In acest interviu, Dodon afirma ca Republica Moldova ar trebui sa ceara scuze Transnistriei pentru razboiul din 1992, scrie News.ro.

Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece si-a dorit unirea cu Romania, a apreciat el.

”In primul rand este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat ca noi trebuie sa recunoastem acest fapt si sa ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetateni”, a declarat Dodon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.