Uzbecii sunt chemati duminica la urne pentru a-si alege primul presedinte dupa moartea lui Islam Karimov, care a condus cu o mana de fier timp de 26 de ani fosta republica socialista din Asia Centrala.

Analistii il considera favorit pentru pozitie pe presedintele interimar Savkat Mirzioiev (59 de ani), care a promis ca va duce mai departe mostenirea lasata in urma de Karimov, transmite DPA.

Karimov a condus Uzbekistanul - un exportator important de bumbac si totodata o tara cu zacaminte bogate de aur si gaze naturale - cu o mana de fier incepand din 1989, mai intai ca lider comunist, iar apoi ca presedinte, dupa implozia URSS in 1991.

Acesta a decedat la varsta de 78 de ani, in urma unui atac vascular cerebral. Insa, executivul uzbek a intarziat timp de mai multe ore sa confirme moartea presedintelui, chiar daca liderii lumii au inceput sa trimita mesaje de condoleante.

Analistii l-au considerat din primul moment favorit pe Savkat Mirzioiev pentru preluarea pozitiei lui Karimov, iar o intalnire dintre premierul uzbek si presedintele rus a confirmat recunoasterea de care se bucura acesta.

Politica uzbeca antiislamista a ajutat la mentinerea unei relatii bilaterale apropiata atat cu Moscova, cat si cu Washington, in ciuda acuzatiilor organizatiilor non-guvernamentale cu privire la tacticile guvernamentale de eliminare a opozitiei politice, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.