Presedintele-ales american Donald Trump a nominalizat primele doua femei in viitoarea sa administratie – investitorul Betsy deVos pentru functia de secretar al Educatiei si guvernatoarea de Carolina de Sud Nikki Haley pentru functia de trimis al SUA la ONU, relateaza BBC News.

Ambele l-au criticat dur pe Trump in timpul campaniei, Haley spunand la un moment dat ca nu este “un fan” al republicanului, iar DeVos descriindu-l drept un “interlop”.

Cele doua numiri vor trebui aprobate de Senat, camera controlata de republicani.

Trump a dat asigurari ca DeVos ar fi “un avocat stralucit si pasionat pentru educatie”.

DeVos s-a declarat onorata sa accepte nominalizare. Donatoarea republicana miliardara din Michigan, care a spus ca Trump “nu reprezinta Partidul Republican”., a contribuit la campaniile rivalilor omului de afaceri - Carly Fiorina, Marco Rubio si Jeb Bush.

Anterior, ea a sustinut standardele de educatie “Nucleu Comune”, pe care atat Trump, cat si alti conservatori le—au criticat.

Sotul lui DeVos este mostenitorul averii Amway si are o avere estimata de Forbes la 5,1 miliarde de dolari.

Trump a numit-o pe Haley „un negociator dovedit”. “Vrem sa incheiem multe acorduri (…). Va fi un lider bun care sa ne reprezinte pe scena mondiala”, a adaugat el.

Guvernatoarea de Carolina de Sud s-a declarat “miscata” de nominalizare si a acceptat rolul.

Ea a precizat ca va ramane la conducerea statului sau federal pana cand va fi confirmata de Congres.

In timpul primarelor republicane, Haley l-a sustin mai intai pe senatorul de Florida Marco Rubio, apoi pe senatorul de Texas Ted Cruz.

Haley a criticat si propunerea lui Trump de a interzice accesul imigrantilor musulmani, pe care a descris-o drept “neamericana”.

In replica, republicanul a spus ca guvernatoarea este “foarte slaba in privinta imigratiei ilegale” si ca locuitorilor din Carolina de Sud le este rusine cu ea, scrie News.ro.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Haley, in varsta de 44 de ani, este prima femeie guvernator din Carolina de Sud si primul guvernator membru al unei minoritati. Nascuta din parinti indieni, Nimrata "Nikki" a fost crescut in religia Sikh, dar in prezent se identifica drept crestina.

Ea a fost laudata de membri ai ambelor partide in 2015, cand a ordonat ca steagul confederat sa fie indepartat de la Capitoliul statului.

Pana acum, Trump i-a mai nominalizat pe Jeff Sessions pentru functia de Procuror General, pe Mike pompeo pentru director CIA si pe Reince Priebus ca secretar general al Casei Albe.

Noi anunturi sunt asteptate dupa weekendul de Ziua Recunostintei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.