Vulcanul de Foc din Guatemala, situat intre departamentele Escuintla, Chimaltenango si Sacatepequez, a intrat in acest sfarsit de saptamana intr-o puternica faza de eruptie, cu trambe de cenusa proiectate pana la 15 kilometri in atmosfera, potrivit unei surse oficiale citate de EFE.

Potrivit Institutului National de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie si Hidrologie (Insivumeh) activitatea colosului, situat la 50 de kilometri vest de capitala guatemaleza a generat caderea de particule de cenusa in localitatile Panimaché si Morelia, printre alte zone.

Vulcanul a intrat intr-o etapa de intensa activitate cu explozii moderate si puternice, noteaza Insivumeh.

In craterul principal s-a format o sursa incandescenta de 350 de metri, norii de cenusa ajung pana la 15.000 de metri inaltime iar scurgerile de lava de pe versantul de sud-est au o lungime de un kilometru, potrivit sursei.

Institutul a recomandat Aeronauticii Civile sa adopte masuri de precautie privind traficul aerian in zona din cauza norilor de cenusa, transmite Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.