Trei cutremure, cu magnitudine 5,4 , 5,9, respectiv 4,6, s-au produs, marti, in centrul Italiei, intr-un interval de sase ore incepand cu ora locala 19.10 (20.10 ora Romaniei). Seria de seisme a provocat panica in randul populatiei, dar numarul victimelor este redus, pentru ca cel mai puternic dintre cutremure a avut loc la doua ore dupa primul, cand majoritatea oamenilor erau deja la adapost, scrie La Repubblica.

[Update]

Joi, un nou cutremur puternic a zguduit Italia, cu epicentrul in Castel Sant'Angelo su Nera, in regiunea Marche, adica in aceeasi zona in care s-au inregistrat si celelalate trei cutremure. Seismul a avut o magnitudine de 4,4 grade si a fost resimtit si la Ancona, scrie libertatea.ro. Persoanele adapostite in corturi au intrat in panica in momentul in care au simtit ca pamantul se zguduie din nou.

In total, s-au inregistrat peste 200 de replici ale cutremurelelor de miercuri.


Seful Departamentului pentru Protectie Civila, Fabrizio Curcio, a declarat ca “zeci” de oameni au fost raniti, dar numai patru sunt in stare grava, relateaza Reuters. Viata niciunuia dintre ei nu este in pericol.

O singura persoana a murit in urma cutremurelor. Este vorba de un batran care a facut infarct de frica.

“Situatia nu este atat de catastrofala pe cat ne temeam”, a precizat Curcio.

Imagini publicate de posturile locale de televiziune arata nori de praf ridicandu-se din cladire care s-au prabusit partial in urma seismelor. La Camerino, in regiunea Marche, o clopotnita a cazut peste o cladiri.

La Roma, bucati de tencuiala au cazut de pe cladiri, iar sediul Ministerului de Externe a fost evacuat.

Un drum care face legatura cu satele din zona de munte, de-a lungul raului Nera, a fost blocat de bolovani mari, unii de marimea unei masini, care au cazut peste el.

Oamenii speriati au iesit in strada din cauza seismelor simtite pana in sudul tarii, la Napoli, aflat la peste 250 de kilometri distanta, dar si in nord, la Venetia, aflat la circa 300 de kilometri distanta.

Potrivit La Repubblica, autoritatile respira usurate ca nu exista un numar important de victime, dar pentru oameni a inceput un nou calvar. Multi si-au petrecut noaptea in strada, in ploaie, in masini sau in adaposturi improvizate.

Numeroase cladiri au structura afectata. Si nu este vorba numai de cladiri istorice, ci si de trei spitale – cele din localitatile Tolentino, Matelica si Cingoli – precum si de inchisoarea din Camerino. Toate au fost evacuate de urgenta.

Mai multe strazi au fost blocate de daramaturi, iar alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Scolile din localitatile afectate vor ramane inchise joi, pentru a fi verificate, scrie News.ro.

Cele trei cutremure, cu magnitudine 5,4 , 5,9, respectiv 4,6, s-au produs circa la doua ore si jumatate distanta unul de altul, incepand cu ora locala 19.10 (20.10 ora Romaniei).

Premierul Matteo Renzi s-a intors de urgenta la Roma, pentru a monitoriza situatia si a coordona activitatea autoritatilor.

Potrivit specialistilor, seismele au legatura cu cel din august, care a distrus localitatea Amatrice si a provocat moartea a aproape 300 de oameni. Expertii spun ca seismul din urma cu doua luni a activat o noua falie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.