Coordonatorul agentiilor americane de informatii, James Clapper, a estimat marti ca uriasul atac cibernetic ce a paralizat vinerea trecuta numeroase site-uri in Statele Unite ale Americii (SUA) nu a fost comis in mod clar de o tara straina, ci de un grup ''nestatal'', relateaza AFP.

''Ancheta este in continuare in curs de desfasurare. Trebuie stranse o multime de date. Dar se pare ca acesta este cazul'', a raspuns Clapper unei intrebari adresate de prezentatorul de televiziune Charlie Rose care anima la New York o conferinta a centrului de cercetari Council on Foreign Relations (CFR).

Dupa ce Rose l-a intrebat, de doua ori, daca atacul de vineri asupra internetului este fapta unui ''actor nestatal'', Clapper a raspuns: ''Da, n-as vrea sa inchei intr-o maniera definitiva despre aceasta. Este o prima apreciere''.

''Exista o disparitate intre capacitatile cyberactorilor cei mai sofisticati, ale cyberactorilor state-natiune care sunt in mod clar Rusia si China, dar care au probabil intentii mai benigne'', a explicat Clapper, adaugand ca exista si ''alte tari care au intentii mai nefaste si actori nestatali cu obiective si mai distructive''.

Un atac cibernetic intreprins in mai multe valuri a perturbat serios functionarea internetului vineri in Statele Unite, privand milioane de persoane de acces indeosebi la Twitter, Spotify, Amazon sau eBay si provocand ingrijorare autoritatilor, relateaza Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.