Sectorul bancar din Republica Moldova a facut posibila transformarea tarii intr-o spalatorie regionala de mijloace financiare de provenienta dubioasa, incepand cu anul 2005, se afirma intr-o analiza a Transparency International Moldova (TI).

Problemele sectorului financiar, in general, si ale sectorului bancar, in particular, au fost acumulate pe parcursul anilor, indiferent de regimurile si partidele aflate la guvernare.

Acest sector a fost utilizat pentru stoarcerea resurselor financiare din rezervele valutare ale Bancii Nationale a Moldovei (BNM) in 2014, furtul miliardelor, cu o convertire ulterioara a datoriilor si golurilor in datorie de stat. Toate acestea au generat riscuri majore pentru securitatea statului, a sistemului financiar, dar si pentru cetateni in parte.

Aceste riscuri sunt generate de tranzitarea si extragerea resurselor financiare ale Republicii Moldova, ale cetatenilor care muncesc inclusiv peste hotare, si plasarea lor in zone off-shore, in banci comerciale riscante, de mana a doua, intr-o jurisdictie aflata sub efectul sanctiunilor internationale (Federatia Rusa).

Potrivit TI, evolutiile recente ale sectorului financiar-bancar local scot in evidenta doua etape distincte de erodare a sigurantei sectorului, care la un moment dat s-au intercalat:

Citeste si:
Magazine, farmacii și benzinării amendate pentru că au vândut măști...
Rețele de magazine, farmacii...

2005-2014 - spalatoria banilor de provenienta ilicita si dubioasa din regiune prin sistemul bancar cu ajutorul sistemului judecatoresc si sub protectia/indrumarea/ghidarea a celor de la putere;

2014-2016 - furtul miliardelor din sistemul bancar, inclusiv din BNM, cu convertirea golurilor create in datorie de stat, pusa pe umerii cetatenilor simpli, furtul fiind conceput si realizat de grupuri de interese cu participarea reprezentantilor elitelor politice, in conditii de captivitate a institutiilor statului si a conducatorilor acestora, vulnerabili si santajabili.

"Sectorul bancar este controlat de cateva grupuri de interese, generand riscuri suplimentare. Sunt evidente lipsa transparentei in raport cu beneficiarii efectivi finali, expunerile mari fata de unii clienti, creditarea persoanelor afiliate in portofoliile bancilor, precum si creditele neperformante mari in rezultat", se spune in raportul citat de HotNews.

Citeste si:
Maia Sandu: Nu au întreprins nimic pentru ca vaccinul să ajungă în...
Maia Sandu: Ministerul...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.