Parlamentul pakistanez a adoptat joi, in unanimitate, o lege pentru a elimina o lacuna din domeniul dreptului si pentru a permite urmarirea in justitie a autorilor ''crimelor de onoare".

Pentru prima data, parlamentul din Pakistan a adoptat masuri clare menite sa stopeze fenomentul crimelor de onoare. Cei care incalca legea risca inchisoarea pe viata, chiar si in cazul in care familia victimei ii iarta, scrie stirileprotv.ro.

Crimele de onoare ''atenteaza la viata a sute de persoane in fiecare an'', spune textul de lege, precizand ca masura este ''necesara pentru a impiedica repetarea unor asemenea crime''.

Legea a fost adoptata in cadrul unei sesiuni comune a celor doua camere ale parlamentului, transmisa in direct la televiziune. Organizatiile neguvernamentale si numerosi politicieni cer de multi ani adoptarea unor legi mai dure impotriva autorilor violentelor impotriva femeilor.

Sute de femei sunt ucise pentru ca ar fi patat onoarea familiei

Sute de femei din Pakistan sunt ucise anual de catre rude sub pretextul ca ar fi patat onoarea familiei. Printre cele mai emblematice cazuri figureaza cel al vedetei de pe retelele sociale Qandeel Baloch, asasinata pe 15 iulie de catre fratele sau din acest motiv. Acesta si-a strangulat sora pentru ca “el credea ca fetele se nasc ca sa stea acasa si sa respecte traditiile”.

Sunt mandru de ce am facut, intai am drogat-o, apoi am omorat-o” a spus cu sange rece Waseem Baloch, conform CNN.

O controversata dispozitie din dreptul islamic in vigoare in Pakistan prevede ca barbatii care omoara femei din familia lor pot scapa de orice condamnare daca rudele ii iarta, in schimbul acordarii unei sume de bani compensatorii.

Amendamentele adoptate joi, publicate pe site-ul parlamentului, ii obliga pe judecatori sa condamne la inchisoare pe viata persoanele care comit ''crime de onoare'', chiar daca persoanele respective sunt iertate, a indicat deputatul de opozitie Farhatullah Babar, citat de AFP.

Parlamentul pakistanez a adoptat, de asemenea, o lege care inaspreste pedepsele in unele cazuri de viol.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.