Donald Trump, care se prezinta drept un candidat reformator, a incercat in dezbaterea de luni seara sa insiste pe mesajul sau de schimbare si sa incerce sa atraga de partea sa milioanele de alegatori indecisi, fara a reusi, insa, comenteaza Reuters.

Republicanul nu a reusit sa profite de ocazia oferita de dezbaterea urmarita de pana la 100 de milioane de oameni. In loc sa se prezinte drept un agent al schimbarii, el si-a petrecut majoritatea serii insultand-o pe rivala sa democrata, Hillary Clinton.

Prestatia de luni ilustreaza paradoxul care a marcat toata campania lui Trump. Sondajele arata un electorat dornic de schimbare, majoritatea alegatorilor fiind convinsi ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Cu toate acestea, personalitatea impulsiva a lui Trump si tendinta sa de a starni controverse l-au facut, de multe ori, sa fie un mesager slab, informeaza News.ro.

Trump a inceput in forta dezbaterea de luni, concentrandu-se pe cea mai puternica dintre temele sale de campanie – desfiintarea de locuri de munca in industrie. Si-a pierdut, insa, rapid calmul, in special atunci cand Clinton a pus sub semnul intrebarii succesul sau in afaceri, corectitudinea privind plata impozitelor si l-a acuzat de rasism si discriminarea femeilor.

Atunci cand a respectat mesajul pe care si-l propusese inainte de dezbatere, Trump a zugravit o imagine sumbra a Statelor Unite, subminate comercial de China, care pierd locuri de munca in favoarea Mexicului si macinate de bandele de imigranti ilegali care transforme strazile in “zone de razboi” prin infractiunile comise.

Robert Adams, in varsta de 75 de ani, un alegator indecis din Boise (Idaho), a declarat ca, din punctul sau de vedere, tabloul prezentat de Trump este corect. „Cred ca este iadul in orasele mari”, a spus Adams.

Cu toate acestea, el considera ca atat magnatul, cat si Clinton, sunt alegeri “triste” pentru americani si se gandeste sa il voteze pe Gary Johnson, candidatul Partidului Libertarian.

Un sondaje Reuters/Ipsos arata ca atitudinea electoratului este pesimista, in conditiile in care 64% dintre alegatori cred ca tara se indreapta in directia gresita. Dintre acestia, 87% sunt republicani, iar 44% sunt democrati.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Cand Reuters le-a cerut alegatorilor sa aleaga primele cuvinte care le vin in minte cand se gandesc la tara lor, cele mai populare au fost “frustrare”, “teama” si “furie”.

Printre cele mai bune momente ale lui Trump in dezbaterea luni a fost cand a descris-o pe Clinton, fost secretar de stat si senator, drept un “politician tipic” si a acuzat-o ca nu a realizat nimic in perioada in care a facut parte din Congres si din Guvern.

In conditiile in care electoratul isi doreste schimbarea, Clinton are de pierdut din cauza faptului ca a facut parte din administratie atat de multi ani.

In loc sa propuna o reforma politica totala, Clinton ofera imaginea unei tari care se indreapta in directia corect, dar care nevoie de unele ajustari pentru a combate inegalitatea, saracia si pentru a crea locuri de munca.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

Optimismul sau a impresionat o alegatoare indecisa anterior, Nancy Willhite, in varsta de 61 de ani, din Portland (Oregon). “Mi se pare ca este mai conectata la realitate”, a spus ea.

Ron Bonjean, un strateg republican de la Washington, a declarat ca performanta lui Trump de luni a lasat, probabil, multi alegatori indecisi cu semne de intrebare privind capacitatea sa de a conduce tara.

“Donald Trump trebuie sa ii convinga ca va fi o alternativa sigura si cred ca discutia ramane deschisa privind daca a reusit acest lucru”, a spus Bonjean.

Christopher Devine, profesor de stiinte politice la Universitatea Dayton din Ohio, a avertizat ca mesajul lui Trump s-a pierdut uneori pe parcursul dezbaterii de luni intr-o insiruire de hiperbole care au starnit ironii din partea lui Clinton.

“Identifica o problema care ii preocupa pe oameni, dar, in entuziasmul sau de a transmite un mesaj, depaseste limitele si face afirmatii care nu se sustin. Atunci isi pierde eficienta”, a adaugat el.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Hillary Clinton a castigat dezbaterea de luni seara, considera 62% dintre alegatorii care au urmarit infruntarea la televizor, in timp ce numai 27% dintre ei sunt de parere ca Donald Trump a fost mai bun, arata un sondaj CNN/ORC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.