Deputatii elvetieni au aprobat miercuri o lege care le ofera cetatenilor tarii prioritate la angajare in fata imigrantilor – un compromis menit sa pastreze tratatele economice cu Uniunea Europeana, reducand in acelasi timp presiunea exercitata asupra pietei muncii de straini, relateaza Reuters.

Planul adoptat de camera inferioara a legislativului favorizeaza localnicii, inclusiv cetatenii europeni care au resedinta in Elvetia, pentru locurile de munca disponibile. De asemenea, angajatorii trebuie sa informeze birourile de ocupare a fortei de munca in legatura cu toate posturile disponibile, inainte de a recruta forta de munca in strainatate.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a sugerat luni, dupa o serie de discutii la Zurich, ca acest compromis este acceptabil – atat timp cat il aproba si comisia UE-Elvetia.

Masura ii ofera tarii partenere UE mai mult timp sa negocieze cu Executivul european, care insista ca Elvetia sa respecte libera circulatie a cetatenilor europeni. C.E. ofera in schimb Elvetiei dreptul de a—si pastra accesul la piata unica europeana.

Aranjamentul a fost pus in pericol de un referendum organizat in 2014 in Elvetia, privind introducerea de cote de imigratie.

Camera superioara a Parlamentului se va pronunta asupra planului de compromis in decembrie.

Peste doua milioane de straini – un sfert din populatie – traiesc in tara alpina bogata. Circa 1,4 milioane dintre ei vin din UE, Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Fluxul de imigranti a incetinit, insa, anul acesta, din cauza ca atitudinea elvetienilor fata de straini s-a deteriorat.

Orice acord incheiat cu Bruxelles-ul va fi analizat atent pentru potentiale indicii privind relatia viitoare dintre Marea Britanie si UE. Multi cred ca un compromis cu Elvetia va creste cererile Londrei, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.